2010 m. rugsėjo 4 d., šeštadienis

MARINUOTA SILKĖ

Su paprikomis ir svogūnais. Spalvinga.


Kas gali būti geriau už namie marinuotą silkę? Tik jau ne tos parduotuvinės, nuo kurių lūžta lentynos ir apie kurias net kalbėti nenoriu. Labai skani švediška silkė, visaip - saldžiai ir nesaldžiai užtaisyta, su garstyčiom, spanguolėm, cinamonais ir visaip kitaip. Išbandyta. Patiko. Mano supratimu, marinuota sūdyta silkė turi likti standi, o ne "skysta", minkšta ar dar kažkokia tai išpliurusi, lyg gaivinta ne vieną kartą ir neplaukioti visiškam aliejuje ar pervirtose daržovėse. Buvo laikai, kai mano mamos šaldytuve nuolat tūnojo kibiraitis pačių sūdytos silkės, kurios tėvas nuo molo tiek prižvejodavo, kad man tuomet atrodė, "vaje, kiek mes jos galim valgyti, visokiais pavidalais... Turbūt jau iš tolo nuo mūsų dvelkia žuvimi ..." :)
Vat, užtat dabar už tokį kibiraitį viską atiduočiau. Ir neperku parduotuvinės (taip pat išragauta!), ir neleidžiu pirkti savam vyriškiui, kurio ranka dažnai nesąmoningai tiesiasi link "tų" lentynų. Geriau jau viena - dvi sūdytos "cielos", šiek tiek pastangų ir gardžiausia marinuota silkė ant stalo. Su daržovėmis pomidorų padaže, po "patalais" ar tiesiog su svogūnais...

Reikia:
1 sūdytos silkės (gali būti ir be galvos, bet geriau sveika, o ne file);
didelio svogūno;
po puse raudonos ir geltonos paprikos (jei savo užaugintos dar skaniau);
įvairių pipirų grūdelių;
lauro lapų.

Marinatui:
1 l švaraus šalto vandens (šulinio arba virinto, jei gyvenimas verda mieste);
1 a. š. druskos;
2 - 3 šaukštai cukraus;
7 - 8 šaukštai acto (9%).

Silkę išvalom, nudiriam jai kailį ir švariai nuplauname. Supjaustome ne per plonomis juostelėmis. Svogūną nulupame ir supjaustome pusžiedžiais. Papriką nuplauname, išvalome sėklas ir supjaustome siauromis juostelėmis. Į puodynę ar didesnį stiklainį sluoksniuojame:
keletas silkės gabalėlių, raudonos paprikos juostelės, svogūnų žiedai, pipirų žirneliai, lauro lapai. Vėl silkė, svogūnai, geltona paprika, pipirai, lauro lapelis ir taip, kol baigsis gėrybės:


Marinatui vandeny ištirpinam druską, cukrų ir pamažu, ragaujant pilam actą. Parūgštinti ar pasaldinti - padruskinti reiktų pagal skonį. Tiesiog ragaujant turi būti skanu (sladžiarūgščiai skanu). Aš beveik visuomet silkei taisau aitresnį marinatą, kuris puikiai susigeria ir žuvis tampa skaniai macni. Marinatą užpilam ant silkės ir daržovių, kad pilnai apsemtų.
Viskas! Indą talpiname šaldytuvan. Ragaujame mažiausiai po paros.


Paprikos taip pat lengvai pasimarinuoja. Labai skanu su šviežiais pomidorais, jei dar su karštomis bulvėmis ir grietine, tai iš vis... :)
Jei įmaišyt dar ir žalios paprikos, gautume trispalvę silkę, tinkamą ruošti, lietuviškų švenčių stalui... :)

10 komentarų:

  1. O pasūdyti nereikia?
    Vis juokiuos prisiminus ankstesnio darbo bendradarbio pasakojimą - anie abu silkės ne mėgėjai, bet kūčioms nusipirko dėl tradicijos. Nusipirko, parsinešė namo, pasūdė....

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ech, daryčiau ir daryčiau. Visaip ir visokiais pavidalais, kad tik kas už mane tą silkę išdarinėtų. Sutinku visiškai, ta vaakuminė - nelaimė visiška...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na taip, galima ir pasūdyti (sūdytą silkę), nieks juk nedraudžia. Tik po to reik nepamiršt vandeny pamirkyti... :) :) :)

    Suniuk, nėr ką ten darinėti. Gal sunkiausia žuviai kailį nudirti, bet tik pirmus du - tris kartus... :) Blogiausiu atveju, galima pirkt file, tik kad neužsistovėjus būtų... Ir tai jau geriau nei pirktinė vakuuminė, kibirinė ar kokia ten bebūtų... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O silkė! noriu, taip skaniai čia parašei, net seilės tysta :)))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Giedre, prašom netingėti, pasidaryti ir seilių čia netįsinti... :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pirkakart marinuosiu silke, nesu marinaves, sekmes man :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tikrai, sėkmės tau, nežinomasis :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jeigu gerai suprantu, tai taip marinuoti galima ir paprasta, ne sudyta silke? nes uzmaciau parduotuveje saldytos slikes, nemanau, kad ji bus sudyta :) o lietuviskos silkutes norisis - pas mus cia tik saldi saldi... :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima, tik prieš tai reiktų šaldytą atitirpinti ir palaikyti sūryme. O tuomet jau galite ir marinuoti lietuviškai :)
      Pasinaudokite receptu vėjo gūsiuose "skanėstai i§ perpelės".

      Panaikinti
  9. Sveiki! Ačiū už receptą, marinavau irgi pirmą kartą, puikiai gavosi! Bet prisimarinavau daugiau nei spėsiu suvalgyt per porą dienų - ką dabar su ja daryti? Ar galima palikti tame vandenyje marinate savaitei ?

    AtsakytiPanaikinti