...ir riešutais arba moliūgų pyragas su obuoliais ir riešutais. Kaip labiau patinka.
Nežinau, ar šį laikotarpį jau galima vadinti tiesiog griežtai rudeniu ar tai dar vėlyvos vasaros tęsinys, ar bobų vasaros pradžia (ir taip aišku, kad tikrai dar ne), bet širdis džiaugiasi nuostabiu oru, pajūrio miškais (ne tik dzūkijos), pilnais grybų (baravykų!), vis dar pakankmai tinkamu maudytis gaiviu ir grūdinančiu Baltijos vandeniu ir saule, kuri suteikia ne tik šilumos, bet ir įdegio (vis dar)...
Vakar grybavom Neringos miškuose. Turim savo vieteles. Net tris kartus sutikom lietuvišką briedį. Labai gražų ir didingą, plačiais ragais (pozuoti nesutiko). Plaučius ir smegenis pravalėm švariausiu pušynų oru (turbūt dėl to visą vakarą lengvai maudė galvą). Gėrėjomės nuostabia gamta. Vaikščiojom ištisas šešias valandas, kartais lyg gandrai kilnodami kojas. Prisirinkom du nemažus krepšius baravykų (kurių šiemet ypač gausu) ir šilbaravykių (mes juos vadinam makavykais), badą malšindami beveik persirpusių, bet stambių ir saldutėlių bruknių likučiais. Popiet užkandžiavom Pervalkos paplūdimy, po audros nuklotam pačių gražiausių ir labiausiai nugludintų įvairiaspalvių akmenų (nemažas pliažo ruožas atrodė panašus į Viduržemio ar Šiaurės jūros). Iki vėlumos teko valyti ir virti grybus... Didelį jų kalną...
Vajetau, kaip buvo gerai!
Pyragas, kurį kepiau visai neseniai. Minkštas, mažai kaloringas, sveikas, nes ruošiamas su moliūgais, avižų dribsniais ir kviečių sėlenėlėmis. Svarbiausia - skanus.
Nežinau, ar šį laikotarpį jau galima vadinti tiesiog griežtai rudeniu ar tai dar vėlyvos vasaros tęsinys, ar bobų vasaros pradžia (ir taip aišku, kad tikrai dar ne), bet širdis džiaugiasi nuostabiu oru, pajūrio miškais (ne tik dzūkijos), pilnais grybų (baravykų!), vis dar pakankmai tinkamu maudytis gaiviu ir grūdinančiu Baltijos vandeniu ir saule, kuri suteikia ne tik šilumos, bet ir įdegio (vis dar)...
Vakar grybavom Neringos miškuose. Turim savo vieteles. Net tris kartus sutikom lietuvišką briedį. Labai gražų ir didingą, plačiais ragais (pozuoti nesutiko). Plaučius ir smegenis pravalėm švariausiu pušynų oru (turbūt dėl to visą vakarą lengvai maudė galvą). Gėrėjomės nuostabia gamta. Vaikščiojom ištisas šešias valandas, kartais lyg gandrai kilnodami kojas. Prisirinkom du nemažus krepšius baravykų (kurių šiemet ypač gausu) ir šilbaravykių (mes juos vadinam makavykais), badą malšindami beveik persirpusių, bet stambių ir saldutėlių bruknių likučiais. Popiet užkandžiavom Pervalkos paplūdimy, po audros nuklotam pačių gražiausių ir labiausiai nugludintų įvairiaspalvių akmenų (nemažas pliažo ruožas atrodė panašus į Viduržemio ar Šiaurės jūros). Iki vėlumos teko valyti ir virti grybus... Didelį jų kalną...
Vajetau, kaip buvo gerai!
Pyragas, kurį kepiau visai neseniai. Minkštas, mažai kaloringas, sveikas, nes ruošiamas su moliūgais, avižų dribsniais ir kviečių sėlenėlėmis. Svarbiausia - skanus.
Pagrindui:
75 g sviesto;
1/2 stiklinės rudojo cukraus;
1 kiaušinis;
100 g miltų;
3 kupini šaukštai avižinių dribsnių (greit paruošiamų);
1 šaukštelis kepimo miltelių;
125 g (indelis) natūralaus jogurto;
1/2 stiklinės smulkiai tarkuoto moliūgo (galima keisti morkomis).
Įdarui:
400 g rūgščių obuolių (svoris maždaug, aš niekada tokių dalykų nesveriu);
1 šaukštelio cinamono.
Viršui:
50 g sviesto;
3 šaukštai rudojo cukraus;
3 šaukštai kviečių (arba avižų) sėlenų;
50 g kepintų ir smulkintų lazdyno (ar kitų mėgstamų) riešutų;
šaukštelis vanilinio cukraus.
Minkštą sviestą ištrinti su cukrumi iki purumo. Įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti. Įmaišyti jogurtą. Suberti miltų, avižinių dribsnių ir kepimo miltelių mišinį. Sukrėsti tarkuotą moliūgą ir viską gerai išmaišyti. Tešlą paskirstyti 26 cm skersmens formos dugne:
Obuolius nulupti ir pašalinus sėklalizdžius supjaustyti skiltelėmis. Sudėti ant tešlos ir užbarstyti cinamono:
Viršutiniam sluoksniui sviestą sutrinti su cukrumi. Į šį mišinį suberti smulkintus riešutus, sėlenas ir vanilinį cukrų. Gautus trupinius užbarstyti ant obuolių skiltelių:
Kepti 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 25 - 30 minučių.
Pagal "Mano namai" serijos knygą "Obuolių pyragai" (2006 m.)
Liuks! Nors man netobulai gavosi, bet skonis ... mmm... labai gardus! Rekomenduoju išbandyt!
AtsakytiPanaikintiAčiū Ausrra :)
Ačiū, Rasa!
AtsakytiPanaikintiTobulas...
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, jei patiko :0)
PanaikintiSveiki,
AtsakytiPanaikintiPeržiūrėjau produktų sąrašą net į parduotuvę eit nereikia. Jei vietoj jogurto pilčiau kefyro, manau nieko nenutiktu, gal tik šiek tiek mažiau jo reiktų?
Tik jei kefyras skystesnis (gal pakaks ir 100 ml), bet jei tirštesnis, pilkite tiek pat :)
PanaikintiGreitai pagaminamas,dar greičiau suvalgomas.Labai skanutis,tad reikės kepti dvigubai didesnį.Dėkoju už receptą.
AtsakytiPanaikintiAčiū, Jolanta :0)
PanaikintiNoriu pasiteiraut, moliūgai smulkinami smulkia, bulvių tarkavimo tarka ar truputį stambiau?
PanaikintiMoliūgus tarkavau ne bulvine, bet burokine smulkesne trintuve (jei žinote, burokinė taip pat būna smulkiau tarkuojanti ir stambiau :)
Panaikinti