2010 m. rugsėjo 19 d., sekmadienis

OBUOLIŲ PYRAGAS SU ŠALTALANKIAIS


Parsinešiau lauke vis dar pūpsančius kaktusus, nes bijau, kad pastaruoju metu pilantis lietus pradės juos pūdyti. Nors jie ir taip, sakyčiau, pakankamai prisitaikė prie atšiaurių sąlygų, vis tiktai drėgmės gavo per daug. Dabar jau nelaistysiu kokius du mėnesius, mažiausiai.
Nepaisant iš kojų verčiančio vėjo ir laikas nuo laiko iš dangaus virstančios liūties, L. išvažiavo dviračiu. Į dviračių sezono uždarymą. Ką gi, kam sekmadienis susirangius prie knygos, o kam "kaifuoti" drauge su gamtos kaprizais... 
Ir dar, žinau, kad kai kamuoja liūdesys, kurio priežastį sunku įvardinti, vienas iš būdų šiek tiek jį prablaškyti yra vaiskiai oranžinė spalva. Sakoma, kad ši spalva aktyvina, stimuliuoja ir šildo. Jaunina, skatina nervinio audinio poilsį. Tai kūribingų ir iniciatyių žmonių spalva. Taigi, prisiskyniau dubenėlį šaltalankio uogų ir žiūrėjau į jį, žiūrėjau... 
Dalis uogų nukeliavo į didelį, putlų ir kvapnų pyragą, kuriam jos suteikia ypatingo rūgštoko skonio. Mane šiek tiek baugino kiek didokas sviesto kiekis, tačiau, turbūt būtent dėl jo pyragas išliko nuostabiai purus ir šviežias net ir po poros dienų...


Tešlai reikia:
300 g sviesto;
1 stiklinės cukraus (dėjau šiek tiek mažiau);
3 kiaušinių;
3 šaukštų auksaspalvio sirupo;
2,5 stiklinių miltų;
3 šaukštelių kepimo miltelių.

Ant viršaus:
1 kg obuolių (nesaldžių);
1 stiklinės šaltalankio uogų;
1/2 stiklinės cukraus;
šaukšto cinamono;
šaukštelio vanilinio cukraus.

Minkštą sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. Po vieną įmušti kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant, supilti sirupą. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir suversti į tešlą. Sukrėsti į kepimo skardą (galima kepti didesnėj, bet plonesnėj skardoj, tuomet gausim gardų plokštainį, aš kepiau mažesnėj bei aukštesniais kraštais skardoj, tai man gavos storesnis pyragas). Obuolius nulupti, išvalyti ir supjaustyti skiltelėmis. Dubenyje sumaišyti cukrų, cinamoną ir vanilinį cukrų. Ant tešlos sudėlioti obuolių skilteles, tuščius tarpelius užpildant šaltalankio uogomis:


Gausiai pabarstyti cinamono mišiniu:


Pašauti į 200 laipsnių kaitros orkaitę ir kepti apie 30 - 40 minučių.


Skaniausias dar šiltas, su ledais, tačiau, kaip ir minėjau, šis pyragas išlieka minkštas, purus ir skanus visiškai atvėsęs, kitą ir dar kitą dieną ... :)


Pagal knygą "Obuolių pyragai", žurnalo ManoNamai receptai, 2006 m.

11 komentarų:

  1. As irgi sedzi ir ziuriu i dubeneli saltalankiu. Dar nenusprendziau, ka su jais daryti, kad nesugstu...Pyraga jau issikepiau su obuoliais, varske ir migdolais. Tai sitas variantas atkrenta....

    AtsakytiPanaikinti
  2. žinai ką, žiūriu ne tik vardai mūsų tokie patys.
    Aš irgi labai gundausi palėkti dviračiu iki tos vietos, kur žinau esant šaltalankių. Myliu juos dėl spalvos.
    Aną vakarą važiavau, kur žinojau prie tokio šunkeliuko kaukazinę slyvutę besančią. Jos geltonis irgi superinis, ir ta marmaliodė, kurios išviriau, irgi supergeltona.
    Pyragą valgant, ką su sėklikėm darot? Spjaudot ar tingedami spjaudyt suvartojat?
    Ir kas tas yra auksaspalvis sirupas?
    Visiem, kas ką nors darys iš šaltalankių, primenu labai kruopščiai per kelis vandenis nuplaut, nes tos rudos dulkelytės ant uogų yra žiauriai agresyvios ir draskančios gomurį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. ups, biškį pasipainiojau (mat grybų esu užsivalgius), vardai mūsų ne tokie patys,
    bet meilė oranžiniui vienija

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laurindre, aš likusias uogas tiesiog paprastai užpyliau cukrum ir į šaldytuvą. Taip jos gali stovėti gan ilgai. Ir kasdien po šaukštą ar net du. Arba kai tik lendi į šaldytuvą, šaukštą ammm..... Juk kiek vitaminų!

    Dalia, su sėklikėm nieko nedarom, nežinau, bet kai pyragas iškepė, uogos pakrito (irgi sukepė), tai jokios sėklos mėgautis gyvenimu netrukdė... Tik rūgštelė, gaivi rūgštelė... O nuplaut, tai nuploviau, daug kartų... :)
    Oranžinė spalva man laabai patinka. Darbe sėdžiu apsivilkus tokią ryškiai oranžinę "bliuską", o sienos tai žalsvos. Tai man ir sako: "na tu čia kaip mandarinas tarp lapų, o visi tokie juodi... :)"

    AtsakytiPanaikinti
  5. Su cukrumi irgi gera ideja, as putina taip naudoju. Aciu ....
    O seklytes labai jau mazos, zarnynas tik apsdziaugs tiek skaidulu gaves, tikras pylingas...Chi chi..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Auksaspalvis sirupas
    http://www.dansukker.com/Default.aspx?ID=510&ProductPage=1&ProductID=17528&GroupID=695
    Ir jo būna beveik visuose prekybos centruose, prie cukraus :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. kepiau pagal kitą receptą, bet pasiskolinau tavo mintį apie šaltalankius,
    nu kaip man patiko! ir grožis, ir skonis

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikrai žaviai atrodo. Jau mintiju, kur tų šaltalankių gaut :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū, mergaitės. Dalia, tavo gražus, obuoliukai taip dailiai sugulę ir skaniai atrodo :)
    Šaltalankių turguj būna (jau yra) arba reikia žinoti pamiškes, kur ne prie kelio auga :) arba pas pažįstamus, kurie augina...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Prieš kepdama abejojau, ar nesijaus tų kietų šaltalankių sėklyčių ,mat uogienėje jie man truputį trukdo. Tai dėjau mažiau uogų. Ir be reikalo. Valgant tų sėklyčių visai nepajautėm. Pyragas puikus. Ir paprastas.Ir greitas. Vietoje Auksaspalvio dėjau klevų sirupą, bet manau, įsigysiu ir būtinai pabandysiu ir su Auksaspalviu:). Labai ačiū už skanų receptą:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Daiva, ačiū! Šaltalankių sėklos tikrai, visiškai pyrage nesijaučia, uogos tiesiog sukepa, nors priduoda smagios rūgštelės. O su klevų sirupu manyčiau net ir skaniau, auksaspalvis nieko "tokio" nepriduos.. :)

    AtsakytiPanaikinti