2011 m. kovo 18 d., penktadienis

ŽUVIES TRINTINĖ



... arba trinta, tiršta žuvienė žemaitiškai.

 Būna ir taip, kad grįžtu kartais namo ir virtuvės kriauklėje randu vat tokį sąmyšį:


Belieka iškišti galvą į kiemą ir garsiai šūktelėjus "ačiū!", kibti į darbą.
Tik vat, kad beskutant ešerių žvynus, džiaugsmаs pamažu tirpsta. Et, bet juk ne kasdien.. :)

Ikrai į blynus, stambesni ešeriai į šaldiklį, o smulkiausios žuvelės, marš į žemaitišką žuvienę!



Žuvies trintinei:
apie 1 kg smulkių žuvų (pas mane ešeriai, bet tiks ir kitokios);
1 morkos;
2 - 3 nedidelių bulvių;
didesnio svogūno;
gabalėlio saliero šaknies;
nedidelės kaliaropės;
mažos krieno šaknelės;
1 poro;
petražolės šaknies;
šaukšto miltų;
šaukšto sviesto;
druskos, pipirų, lauro lapų;
juodos duonos.

Išskrostas, švariai išplautas žuveles užpilti 2,5 l vandens, sudėti nuvalytas ir smulkiai supjaustytas daržoves ir užvirinti:


Užvirus, kaitrą sumažinti, nugraibyti putas, sumesti pipirus, lauro lapus ir virti ant labai mažos kaitros (pačios mažiausios) apie valandą ar net pusantros.
Išvirusias žuvis ir daržoves išimti, o sultinį perkošti. Atskirti žuvies kaulus (kiek įmanoma), išrankioti ašakas. Žuvį ir daržoves sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės ir sudėti atgal į perkoštą sriubą.
Pridėti sviesto, druskos (aš dar įberiu aštrumo). Palengva supilti šlakelyje vandens (arba balto vyno) išplaktus miltus, užvirinti ir nukelti nuo kaitros.
Patiekti su juodos duonos skrebučiais (kubeliais supjaustytais ir svieste pakepintais ar orkaitėje sudžiovintais juodos duonos gabalėliais), pabarstyti kapotais petražolių lapeliais. Galima užbalinti grietine.

Tiesą pasakius, sriuba ir be miltų pakankamai tiršta, tad šitą dalį drąsiai galima praleisti.. :)

Pagal J. Uginčienės knygelę "Žemaičių valgiai", 1977 m.

5 komentarai:

  1. "...iškišti galvą į kiemą ir sušukti ačiū..." kažkokia labai smagi eilutė su visokiausiom spėlionėm, kas ten kieme klauso. :)
    Už ešerių skutimą tau priklauso medalis. Pas mum skuta tas, kas žvejojo.
    Ar tikrai kaliaropės dėjai į žuvienę?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kam reikia, tas ir žino, ko rėkauju :) O kadangi namie žvejų neturiu, tai ir žvynus galiu kartais nuskusti (negi kaimyno prašysi? tada daugiau žuvies nebegausiu).
    O kuo kaliaropės prasikalto, kad į žuvienę nevertos dėti, tikrai nežinau, pasakyk... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laaaabai Ačiū !!! Pagaliau žinosiu kur skaniai smulkesnius žuveliokus panaudoti :) O tai atiduodavau tėvam pomidorus trešti :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš ešerius lupu, kadanors savo bloge padarysiu įrašą kaip lupti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Laura, pas mus žvejų žmonos ešerius "filiuoja", tiesiog aštriu peiliu žuvies file nupjauna nuo odos su žvynais. Ar čia ne tas pats? Tikrai įdomu, nors į žuvienę ešerius galima mesti ir su žvynais, skonis tik pagerės.. :)

    AtsakytiPanaikinti