2011 m. kovo 15 d., antradienis

DATULIŲ GARDĖSIS


Datulė - vienas seniausių pasaulyje sukultūrintų augalų. Jos vaisiai vadinami "dykumos duona", nes jau prieš 5000 metų dykumų klajokliams kartais būdavo vienintelis maisto produktas...

Datulių gardėsis būtų skaniausias iš šviežių vaisių. Kadangi, kaip žinia, tokių rasti sudėtinga, siūlyčiau rinktis džiovintas, bet kokybiškas - minkštesnes, stambesnes, geriausia tunisietiškas, supakuotas ne maišeliuose.


Sausainėliai pagaminami greit, visai nesudėtingai ir gardūs prie kavos ar arbatos, o ypatingai - prie vyno taurės su ožkos ar minkštu Brie sūriu... :)

Reikia:
180 g minkštų datulių be kauliukų;
180 g smulkiai skaldytų graikinių riešutų;
2 kiaušinių baltymų;
150 g cukraus pudros;
nubraukto šaukšto nesaldžių kakavos miltelių;
vienos citrinos sulčių;
mažų, geriausia apvalių vaflinių paplotėlių (aš naudojau "talerius").

Datules supjaustome labai mažais gabalėliais, suberiame graikinius riešutus. Įmaišome kiaušinių baltymus, miltinį cukrų, kakavą, citrinų sultis ir viską gerai išmaišome.
Arbatiniu šaukšteliu pasemiame gauto mišinio ir nedidelėmis krūvelėmis sudėliojame ant vaflinių paplotėlių. Paruoštus vafliukus sudėliojame į kepimo skardą...


... ir kepame 160 laipsnių kaitros orkaitėje 25 - 30 min., kol apdžius ir sustings.

Kadangi datulės labai saldžios, cukraus sumažinau iki 100 g (nors pilama citrinų sulčių). Saldumo nepritrūko.
Dėl kiaušinių baltymų: receptas nurodo tiesiog sumaišyti su kitais produktais. Man norėjosi dėti išplaktus, tad taip ir padariau. Pradžioj sumaišiau smulkintas datules su riešutais, kakava, cukrumi ir citrinų sultimis, o pabaigoje įmaišiau standžiai išplaktus baltymus...

Manau, kad vietoj datulių ne ką prasčiau tiktų ir figos :)
 
Šaltinis: U. Gruninger "Kepiniai".

4 komentarai:

  1. Jau kaip sudomino mintis Brie sūrį čia įkomponuoti. Būtinai išmėginsiu! Labai mėgstu datules, širdį iš godumo net skauda, kai pietuose jos tokios lipnios, šviežios krenta nuo palmių ir voliojasi ant žemės trypiamos abejingų praeivių:))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Va, va, Sparnuoti, ir man taip pat, bevalgant šiuos saldėsius prie raudono vyno, taip norėjosi prikąst sūriu, kad negalėjau :) Ir aš mėginsiu...
    Šviežių datulių kartais pasirodo didžiuosiuose PC, tik labai jau brangių ir neaišku, ar skanių..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Turėtų būti skanu, o jei taip kept vienus sausainiukus ne ant vaflių?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Bijau, kad gali būti sunku nukrapštyti nuo skardos. Nebent, tuomet jau baltymus reiktų labai standžiai išplakti, sumaišyti su riešutų - datulių mišiniu ir kepti ant kepimo popieriumi patiestos skardos kaip mažus morenginius debesėlius. Pabandyk!
    O kuo blogai su vafliais? Galima iš paprastų lakštų išpjauti, pvz., kvdratėlius ir kepti... :)

    AtsakytiPanaikinti