2011 m. balandžio 4 d., pirmadienis

TRIUŠIENOS KEPENĖLIŲ PAŠTETAS


Visai netikėtai Klaipėdos turguje nusipirkau triušienos kepenėlių. O man atrodė, kad tai ne tik didžiausias delikatesas, bet ir "deficitas" (tada prisiminiau, kad kažkur, Kretingos rajone yra vienas didesnių triušių ūkių, tiekiančių triušieną). O juk tai dietinės ir, turbūt, pačios vertingiausios kepenys savo maistine verte. Sako, kad labai tinkamos mažiems vaikams ir sveikstantiems ligoniams.
Šios kepenėlės stangresnės ir kietesnės nei vištienos, pats tas ne tik skaniam pjaustomam paštetui, bet ir salotoms. Man labai patiko su trupučiu kadagių kvapu - primaišiau ne tik kadagio uogų, bet ir įpyliau šaukštą džino, juk beveik žvėriena :)



Reikia:
0,5 kg triušienos kepenėlių;
vieno svogūno;
keletos česnako skiltelių;
5 - 8 džiovintų kadagio uogų;
šakelės rozmarino;
druskos, pipirų pagal skonį;
apie 50 g sviesto;
šlakelio džino (galima keisti brendžiu arba nepilti nieko);
aliejaus kepimui.

Kepenėles švariai nuplauti, pašalinti nereikalingas dalis. Pabarstyti druska, maltais pipirais ir tarp pirštų sutrintomis kadagio uogomis. Palikti poilsiui.
Svogūną stambiai sukapoti ir pakepinti nedideliame aliejaus kiekyje. Suminkštėjus, sudėti kepenis. Kepti vartant iš visų pusių, kol iškeps (tik neperkepti!). Pabaigoje suberti kapotus česnakus, įmesti rozmarino šakelę, įpilti šiek tiek džino (brendžio) ir dar šiek tiek patroškinti.
Ataušusias kepenėles sumalti kartu su likusiu keptuvės turiniu, jei reikia, dar pagardinti druska. Gerai išmaišyti (masė turėtų gautis sunkiai maišoma šaukštu), įpilti išlydyto sviesto.
Sukrėsti ant maistinės plėvelės, suformuoti pailgos formos gabalą ir suvynioti. Keletą valandų palaikius šaldytuve, supjaustyti riekelėmis ir, užbarsčius šiek tiek rupių maltų aitriųjų pipirų, mėgautis... :)

16 komentarų:

  1. Niam atrodo ir skamba gardžiai. Norėčiau dabar kokio naminio pašteto.. Mmm

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Indre. Aš apskritai labai mėgstu kepenėles:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai norėčiau paragauti... Skaniai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. ooo, triušiena :) pasakiška mėsytė, (kas liečia paštetus, tai triušienos pašteto dar neteko ragauti, beje o koks skonis? primena elinį paštetą ar skiriasi ? ) ir ar gaustųsi, jei virčiau kepenėles garuose, o ne kepčiau (arba kepčiau sausai orkaitėje )?

    beje, gal žinai netyčia, kur geros triušienos Vilniuje rasti?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rennie, dėkui, mielai pavaišinčiau :)

    IRRI style, triušiena ir aš labai mėgstu. Paštetas šiek tiek kitoks, kepenėlės kietesnės nei paukštienos, tikrai primena žvėrienos, jei esi ragavus. Aš šių nevirčiau garuose ir nekepčiau sausai, nes būtų per daug sprangu. Kaip tik reiktų pridėti riebaliuko (sviesto ar lašinukų).
    Deja, apie triušieną Vilniuje nieko negaliu pasakyti. Gali pasiteirauti kretingiškių:

    http://www.trs.lt/index.php

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ekologiškos triušienos yra Vilniuje, Centrinėje ūkininkų prekyvietėje, Ukmergės g. Pati ten pirkau ir triušio kepenų, o beieškodama recepto čia užklydau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Smagu ir ačiū už info, nežinomasis!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vilniuje labai skanios triušienos galima nusipirkti iš Mano triušio, ten jie savo ferma turi ir triušius lauko sąlygomis augina. Daugiau informacijos www.manotriusis.lt

    AtsakytiPanaikinti
  9. Dėkui už info, gaila, kad tik Vilniuj ir Kaune..

    AtsakytiPanaikinti
  10. puikus receptas! pirma karta kepiau kepeneles savo vaikui, nes pasiskaiciau, kad labai padeda organizmui po ligu. ir kaip puiku, kad triusio kepeneles nesmirdejo, taip kaip kitos (net nezinau konkreciai kurios, prisimenu kaip mama kepdavo). pridegiau net kvapiuju zvakiu, bet tikrai nebuvo jokio nemalonaus kvapo :) sunus siandien jau degustavo ryte (aisku dariau be alkoholio) :) aciu !

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ieva, labai džiugu, dėkoju už atsiliepimą. Triušio kepenėlės visiškai neutralios, man niekuo nekvepia, beje, kaip ir paukštienos.. :) Aštresnį kvapą turi gyvulių, jautienos ar kiaulienos kepenys..

      Panaikinti
  11. Labai megstu triušio kepenėles- trubūt pačios skaniausios kepenėlės. Paštetas turbūt dar skanesnis. Gaila, kad jų sunku gauti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai, kad nesunku, Renata :) Ūkininkų turguose tikrai turi būti. Aš visuomet randu Klaipėdos turguje :) Vilniuje yra visko daug daugiau :)

      Panaikinti
  12. Aciu uz recepta.Labai skaniai gavosi.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai labai labai skanu kai tik turesim kepeneliu darysiu tik sita recepta. ☺

    AtsakytiPanaikinti