2010 m. kovo 2 d., antradienis

UŽ LANGO KVEPIA PAVASARIU...


Nors ir siautėja tradicinis pajūrio pavasarinis vėjas, krinta šlapios snaigės, bet mano kieme iš po eglės šakų matyti išlindę krokų daigeliai... Vadinasi, pavasarėja! Žliunga purvinas sniegas, kasdien jo vis mažiau. Pralindus pavieniams saulės spinduliams, nuotaika taip pat praskaidrėja, ryt eisiu pažiūrėt, ką veikia snieguolės,  turėjo jau išlįst. Taigi, dar kelios savaitėlės ir džiaugsimės spalvingais žiedeliais!


RECEPTAS PIRMAI PAVASARIO DIENAI IR PIRMOJO ĮRAŠO PROGA

VARŠKĖS PYRAGAS



Kadangi šaldytuve radau keturis pakelius varškės, skirtus kitiems neišsipildžiusiems tikslams, kalendorinio pavasario proga nutariau iškepti nesudėtingą trupininį varškės pyragą. Na, toks beveik kaip apkepas, bet su puikiu sviestinių trupinių sluoksneliu.

Trupiniams reikės:
200 g sviesto,
2 stiklinių miltų,
0,5 stiklinės cukraus,
šiek tiek vanilinio cukraus ar vanilės,
šaukštelio kepimo miltelių.
Varškės masei:
4 pak. varškės,
3 kiaušinių,
0,5 stiklinės cukraus,
2 šaukštų manų kruopų,
1 stiklinė grietinėlės.

Trupiniams atšaldytą sviestą (naudojau "Venta") sutarkavau burokine tarka, supyliau persijotus miltus, cukrų ir vanilinį cukrų. Tuomet viską rankomis dar ištryniau, kol gavau norimos konsistencijos trupinių masę:



 


Varškę gerai ištryniau mediniu šaukštu su cukrumi, vis po vieną įmušdama kiaušinį (po kiekvieno gerai išmaišant), subėriau manų kruopas ir leidau masei pailsėti, kad kruopos pabrinktų. Maždaug po 15 - 20 min. įmaišiau išplaktą grietinėlę:






Puse visų trupinių subėriau į apvalią, 28 cm skersmens torto formą, po to supyliau varškės masę ir ant viršaus užbėriau likusią trupinių dalį. Dabar jau galima pašauti į 200 laipsnių temperatūros orkaitę  ir kepti apie valandą iki gražaus gelsvumo:



 


 




Mes tokį valgome tiek šiltą, tiek atvėsusį - vienodai skanu, toks lengvas ir purus, o jei dar su mėtų arbata........Skanaus!







4 komentarai:

  1. Pasizadejau pagaminusi parasyti komentara:)
    Ir noriu padekoti uz puiku recepta:) Sikart ieskojau kazko naujo, lengvo ir skanaus Naujiesiems metams - ir radau:)
    Man ypac skanu, kai pyragas pastovi kiek laiko saldytuve, pabresta:) tada prie arbatos ar kavos puodelio nuostabus derinys:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai dėkoju už atsiliepimą ir smagu, kad patiko! Mūsų namuose tai vienas mėgstamiausių trupininių varškės pyragų. Ir tiesa, kad pastovėjęs jis darosi skanesnis. Sėkmės! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ką tik iš orkaitės ištrauktas, tad sekmadienio popietę mėgavomes šiuo nuostabiu varškėčiu :D buvo ne tik labai skanu, bet ir labai sotu, o kas svarbiausia, vien jau išvaizda sužadina dar didesnį apetitą :D dėkui už puikų receptuką! kitą savaitgalį laukia pakartojimas :P

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, Egle, džiaugiuosi, kad patiko! Pas mus šis pyragas buvo jau kurį laiką primirštas, matyt, pabodo. Pats laikas bus priminti :)

    AtsakytiPanaikinti