2010 m. balandžio 5 d., pirmadienis

BABKA

Turbūt nuostabesnio Velykų ryto net negalėtum įsivaizduoti. Ačiū gražiam pavasariui ir nuostabiam orui už šventinę nuotaiką. Tegul šis pavasaris visiems atneša kuo daugiau saulėtų dienų, teigiamų emocijų, lūkesčių išsipildymo... Fantazijos ir išradingumo skaniam gyvenimui! Su šv. Velykom!


Man šiais metais priešvelykinis penktadienis tapo tikru Didžiuoju penktadieniu, nes sugalvojau pasinaudot kiek pasenusia literatūra ir pagamint velykinę bobą pagal labai seną močiutės palikimą - 1936 m. išleistą V. Varnienės knygą "Didžioji virėja"


Be abejo, kas nors turi šį, o gal pakartotinį knygos leidimą (lygtai 1990 m.), nežinau, ar naudojat, bet... žinot, tai toks antikvaras, sunku net apsakyti. Esu girdėjus nuomonių, jog tai tikriausia senoviška lietuviška virtuvė, tačiau aš ginčyčiausi, nes išversta iš rusų kalbos (autorė E. Malachoviec) ir, anot autorės V. Varnienės, pritaikyta "aniems laikams". Knygoje ne tik lietuviški, slaviškų tautų, bet ir prancūzų, italų ir kitų tautų virtuvės receptai, "įvilkti" į kitokius (bet nuspėjamus) pavadinimus. Labai įdomi sena, pilna svetimybių, nesuprantamų terminų ir kartais labai juokinga knygos kalba. Įdomu šifruot ir ieškot kas ką reiškia, prisiliest prie to, kaip gyveno ir gamino mūsų močiutės, kai nebuvo nei šaldytuvų (šaldomas maistas ant ledo), nei orkaičių (kepama ir verdama krosnyje), nei virtuvinių kombainų (vien rankų darbas)! Tad, tegul nesupranta klaidingai skaitytojai, jei tinklarašty pasirodys juokingi, keisti ir ne visai gražūs šiandieninei ausiai patiekalų pavadinimai. Man pasirodė puiki proga iššūkiui - velykinė boba (knygoj babka) pagal senovišką receptą!


 Pagrindinės taisyklės (kalba netaisyta) arba pastaba:
"Kad išeitų geros babkos, tur būti: geros mielės, sausi miltai, gerai išminkyta tešla ir gera krosnis. Sviestas tur būti šviežias, išlydytas, nusistovėjęs, bet šiltas. Tryniai turi būti gerai su cukrum suplakti iki baltumo ir tirštumo.
Babkos turi tris kartus išsikelti: paimti mieles, miltus, pieną, gerai išplakus pastatyti, kad pasikeltų. kai tešla pradės kilti, pridėti gerai išplaktus trynius su cukrum, tešlą gerai išplakti, išminkyti (visą valandą), po to dėti sviesą ir visus skanėstus, reikalingus pagal receptą, ir vėl pastatyti šiltoj vietoj, kad gerai pasikeltų, kad tešlos pasidarytų du kart daugiau. Vėliau, vėl gerai išminkyti, sudėti į formas po vieną trečdalį formos ir pastatyti šiltoj vietoj, kad pasikeltų iki 3/4 formos, tada atsargiai pastatyti į krosnį. Krosny babkos turi visą laiką stovėti ten, kur pastatytos, - visą valandą arba pusantros; nereikia jų stumdyti, kad nesukristų.
Norint pasenusias babkas atšviežinti, reikia nupjovus išdžiūvusį paviršių suvilginti 1/4 stiklinės marselio ar romo, sumaišyto su 1/4 stiklinės vandens ir 2 šaukštais cukraus. Tokiu mišiniu užpilti babką ir pastatyti į karštą krosnelę 15 min. įvyniojus į baltą sugeriamą popierių. Po to babka pasidarys skanesnė, negu kaip buvo šviežia".
Tai buvo pagrindinė babkų ruošimo pamokėlė. Manau, kad mielinių pyragų atšviežinimas tikrai vertas dėmesio (reiks būtinai išbandyti). Žinojau, kad geram mieliniam (nebūtinai velykiniam) pyragui reikia labai daug kiaušinių, bet, šioj knygoj receptuose nurodomas kiaušinių kiekis šokiruoja. 60 trynių, 6 stiklinės trynių, 36 kiaušiniai, 24 tryniai ir 14 baltymų, 36 tryniai ir 6 kiaušiniai, 6 stiklinės trynių ir 6 baltymai ir t.t. Nustebino "Sakramentinė babka", kuriai pagal receptą reikia 90 trynių šešioms stiklinėms miltų. Jau pamaniau, kad net mažindama produktų kiekį neišbandysiu jokio recepto. Ačių dievui, radau. Pasirinkau receptą paprastu pavadinimu "Babka", kuris ir buvo priimtiniausias. Pateikiu produktų kiekį, kurį naudojau (ir gavos dvi babkos), nors originale - dviguba norma.

Reikia:
150 g sviesto;
8 kiaušiniai;
1 stiklinė grietinėlės;
2 stiklinės miltų;
0,5 stiklinės cukraus;
25 g mielių (šviežių);
1/4 a. š. druskos

Įmaišalui  (kaip mokė knyga) - mieles ištryniau su žiupsneliu cukraus ir sumaišiau su šlakeliu drungnos grietinėlės (galima pienu), palikau šiltai, kad pasikeltų. Toliau laikiausi originalaus recepto (kalba netaisyta):
"Sviestą ištrinti iki baltumo (tai dariau virtuviniu kombainu), įplakti po vieną 8 kiaušinius, įpilti stiklinę šiltos (kambario temperatūros) grietinėlės, 2 st. miltų, kad tešla būtų kaip vaflėms, cukrų, mieles ir druską. Viską sudėjus, gerai išmaišyti, pastatyti, kad pasikeltų (o pasikėlė oi, oi, oi kaip).

 
Po to vėl gerai išmaišyti, minkyti pusę valandos (aš vėl leidau sau pasinaudoti technologijomis (juk kiek darbų dar reik nudirbti!) ir plakiau mikseriu 20 min., tešla  gavos poskystė, tikrai kaip vafliams ar blynams). Sudėti į formas, išteptas sviestu, pabarstytas sausainiais (džiūvėsėliais).

 

Kai pasikels (išvirto per kraštus, reikėjo pripilti 1/3 formos), pastatyti į krosnį valandai (kepiau 200 laipsnių kaitros orkaitėj apie 40 min. arba kol įbedus medinį pagaliuką, jis liks sausas)".


 Na, žinot, mielinė "bulka" yra "bulka", bet ši... Tikrai neperdedu. Iš šio kiekio ir po ilgo plakimo (kiek keista buvo tokia skysta tešla), ir didelio tešlos iškilimo (galvojau, būsiu perplakus), išėjo du kepiniai (nors ir iš pusės normos), bet lengvi kaip debesėliai ir be galo purūs. Apliejau juos apelsininiu glajum (miltinis cukrus, šv. apelsinų sulčių, tarkuota apelsino žievelė). Vieną "prarijom" dar pošiltį (kažkaip net nepjautom, kaip). Antrą turėjau paslėpt, nešėmės į svečius. Beje, babkos aušinamos apklotos "pagalviu", o tai reiškia, kad po pagalve nebūtina slėpt, aš apklojau kepimo popierium ir storu rankšluosčiu, kad būtų puresnė ir minkštesnė. Tęsinys per kitas Velykas (bet nebūtinai) su visom varijacijom...(juk tiek receptų!) :)

7 komentarai:

  1. atrodo skaniai babka ;)
    bet labiausiai isgirti noriu kiausiniu ragazele ! Kokia nuostabi vistike !!!zinai kaip buna? noriu :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ši babka ir buvo skani, nes suėjo labai dideliu greičiu, kažkaip nesitikėjau tokio rezultato. O vištelę, aguonėle, aš pirkau Frankfurte, tik nebepamenu kada, gal prieš du ar tris metus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man labai patinka šitas blogas, nes tikrai šiltas ir nuoširdus. Jaučiasi meilė tam, ką darai - vien receptai su tokia istorija ką reiškia! Kažkaip paskutiniu metu atsirado daug 'sumečiau viską ką radau šaldytuve' tinklalapių, nesunku pasimesti ir numoti ranka, betgi būna perliuku kaip šis! Gero pasavario ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Malonu skaityti gražius žodžius, ačiū, gražių ir laimingų dienų! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Receptas puikus. Turiu ir aš šią knygą... Tik va sugalvojau paekspermentuot ir pridėjau rome mirkytų razinų ir... tik iškilus babka iš kart susmegdavo. Tuo tarpu be razinų kepta išsilaikė... Žinoma, skonis išliko neblogas, bet taip buvo gaila laiko ir produktų :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tas razinas reikėjo gerai nusausinti, gali būti, kad dėl to susmego :0)

      Panaikinti
  6. Su drauge vakar darem pagal ši receptą. Labai gerai gavosi..ir puikiai dieną praleidom , o ir nuostabiu skoniu megavomes. Toookio minkštumo mmmmm...🥰🥰

    AtsakytiPanaikinti