2010 m. spalio 9 d., šeštadienis

DVARININKĖS OBUOLIŲ PYRAGAS


Pyragas, kurį norisi kepti vėl ir vėl...
Kodėl jis pavadintas "Dvarininkės", nežinau. Beveik klasikinis, tikrai tirpstantis burnoje. Beje, biskvitas pagamintas iš bulvių krakmolo, tik su trupučiu miltų. Gal dėl to pats pagrindas labai purus, minkštas ir lengvesnis bei drėgnesnis, nei vien iš miltų.

Reikia:
200 g sviesto;
1 stiklinės cukraus;
2 kiaušinių;
1 stiklinės bulvių krakmolo;
2 šaukštų miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
500 g obuolių (geriau rūgštesnių);
2 šaukštų cukraus (pabarstymui);
1 šaukštelio cinamono;
miltinio cukraus viršui.

Sviestą išsukti su cukrumi. Nuolat maišant po vieną įmušti kiaušinius. Sukti iki purumo. Sudėti miltų, krakmolo ir kepimo miltelių mišinį. Viską gerai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į atsegamą ir kepimo popieriumi išklotą formą (aš popieriaus netiesiau). Obuolius nulupti ir supjaustyti riekelėmis. Sudėlioti ratu ant tešlos. Apibarstyti cukraus ir cinamono mišiniu ir pašauti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti apie 25 minutes. Pravėsusį apibarstyti miltiniu cukrumi. Patiekti su plakta grietinėle...



 Šaltinis - knyga "Obuolių pyragai", 2006 m.

10 komentarų:

  1. kokio skersmens skardoje kepet?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tradicinėj tortinėj, 24 cm skersmens.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Greitas, paprastas, lengvas, toks 'smėlinis' ir labai skanus. Vakar kepiau, šiandienai jau neliko nė gabaliuko... Tikrai kepsiu dar, su šeima įvertinome puikiai :). Dėkui!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Smagu, Daiva, ačiū ir jums! Parūpo vienas dalykėlis. Yra skeptiškų nuomonių dėl krakmolo naudojimo pyraguose, sakoma, kad labai jaučiasi ir kenkia skoniui. Pasakykit, ar nors kiek užkliuvo?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nedaug pyragų su krakmolu vietoje miltų esu kepusi. Taip, jie kitokie, nei miltiniai, bet man asmeniškai patinka, jie tokie gaunasi kaip smėliniai, neglitūs, ar kaip čia įvardinti... Matyt, kas nemėgsta to 'smėlio' jausmo, tiems gal ir gadina skonį...
    Tai man tikrai neužkliuvo, kad kažkas ne taip su tuo pyragu, o ir šeimai, kaip rašiau-labai patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip, šis pyragas lengvesnis nei su miltais. Abejojau pirmą kartą kepdama, bet kepiau jį dar keletą kartų, suėjo puikiai.. :) Dėkui!

    AtsakytiPanaikinti
  7. skanus pyragas tik sis pyragas nemanau kad yra jussu nuosavybe nes jis yra pyragu knygoje :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai aš jo ir nesisavinu, nuoroda į knygą buvo ir tebėra po paskutine nuotrauka :)

      Panaikinti
    2. Aš asmeniškai vietos supjaustytu obuoliu, dedu obuolienę ir mažiau cukraus. Tai išvis tirpsta burnoj ir daug greičiau pasigamina. :)

      Panaikinti