2011 m. kovo 4 d., penktadienis

KIAUŠINIS INDELYJE

... arba kiaušinių cocotte, jei vartotume prancūziškus žodžius vienos porcijos indeliams apibūdinti. Beje, žodis "cocotte", skirtas apibūdinti ne tik dailiems mažiems indeliams, skirtiems suflė gaminti, bet ir moterims, teikiančioms mokamas intymias paslaugas....


Vandens vonelėje virtas kiaušinis individualiame indelyje atrodo žaviai ir skaniai. Jei tokių indelių namie nėra, galima panaudoti bet kokius turimus keramikinius ar akmens masės (gal net puodelius?). Gal ir didesnius, kad vienu metu būtų galima virti keletą kiaušinių. Svarbu, kad būtų atsparūs karščiui...

Paprasčiausiu būdu verdant kiaušinį, indelius gerai sutepam sviestu, tuomet atsargiai (kad netrūktų trynys) įmušam kiaušinius bei pabarstom juos druska ir maltais pipirais:


Viršų uždengiam folijos gabalėliu...


... ir patalpinam į gilesnę keptuvę, pripiltą vandens (vanduo turi apsemti puse indelio aukščio). Keptuvę užviriname ant viryklės ir verdame ant vidutinės kaitros, kol baltymas sustings, o trynys vis dar bus skystas ir takus (kiek laiko, priklauso nuo turimos viryklės ir pageidaujamo kietumo. Vienas kiaušinis išverda greičiau, su priedais verda ilgiau. Tiesiog reikia vis patikrinti, atidengiant foliją). Arba sudedam į vandens pripiltą skardą aukštais kraštais ir patalpiname į 175 laipsnių kaitros orkaitę.

Kiaušinių cocotte su sūriu.
Į pateptas sviestu formeles įberiam smulkiai kapoto svogūno ir tarkuoto sūrio. Įmušam po kiaušinį ir įpilam 1 - 2 šaukštus tarkuotu muskato riešutu pagardintos grietinėlės.


Pabarstom druska, pipirais, galima užberti skrudintų migdolo drožlių. Uždengiam folija ir verdame.

Gaminant kiaušinį su parūkyta lašiša, svieste pakepiname smulkiai kapotą svogūną. Suberiame smulkintos lašišos ir trumpai patroškiname. Žuvį sudedame į indelius, ant viršaus įmušame kiaušinį ir verdam aukščiau aprašytu būdu. Arba dar vienas būdas - prieš įmušant kiaušinį, į indelius įdedame po keletą ančiuvių. 

Mačiau kitas merginas panašiai (tik orkaitėje, be vandens) kepant kiaušinienę, priedus dedant ant kiaušinių, sluoksniuojant ir t.t

Man visi šie kiaušinių ir kiaušinienės virimo - kepimo būdai - tai naujas atradimas pusryčiams... Siūlau pabandyti!

Pagal "Didžiąją virtuvės knygą" (B. Rasmusson, 2004 m.)

2 komentarai: