2011 m. kovo 1 d., antradienis

LANGUOTA PRIJUOSTĖ - APŽVALGA IR NE TIK...

Suaktyvėjęs paukščių sambrūzdis, intensyviai šildanti saulutė, tirpstantis sniegas ir jokio vėjelio... Geresnės dienos kovo pirmajai, kokia buvo šiandien, turbūt, ir nereikia norėti.
Viskas, žiema baigėsi. Kad ir kaip bebūtų, saulė kyla vis aukštyn ir šildo vis stipriau. Iš žemės tingiai lenda krokų ir net tulpių daigai, vadinasi tikrasis pavasaris nebe toli. Be to, bunda ir manieji kaktusai:



Šiandien turiu nusirišti languotą prijuostę. Apžvelgti nėra ką. Apie prieskonius pasakojo tik projekto autorė Dalia iš "Septynių virtienių". Supažindino su egzotiškuoju "garam masala" mišiniu, paskaitykit. Labai tikiuosi, kad Indrei iš "Gėrimų ir patiekalų magijos", kuri prijuostę ryšės kitas dvi savaites, pasiseks išjudinti iš po žiemos aptingusius ar darbais apsikrovusius tinklaraštininkus...

Man maistas be prieskonių, kaip gyvenimas be spalvų. Tikriausiai, kaip ir pas kiekvieną šeimininkę, mano virtuvėje visada yra lauro lapų ir juodųjų pipirų. Gali pritrūkti visko kitko, bet pastarųjų yra visada. Kai nebežinai, ko nori, malti juodieji pipirai su druska tinka visada. Dar dideli ir nuolatiniai mano draugai - penkerių pipirų mišinys žirneliais,


kmynai, džiovinti česnakai, aitriosios paprikos, gvazdikėliai, cinamonas, anyžius ir begalė įvairių pirktinių mišinių. "Chimi-churi", "paukštienai su sezamu", "pomidorų brušeta",


"kiniški žuviai" ir dar daug įvairiausių pavadinimų. Tikrai visi be jokių E! Jau seniai mano lentynose nerastumėt nei vegetų, nei sultinio kubelių, nei ko nors panašaus.

Mėgstu kardamoną, vanilę, visai neseniai susidraugavau su kuminu (nors kmynas daug mielesnis). Turiu ir "garam - masala" mišinio, su kuriuo dar tik pradedu susipažinti. Labai nemėgstu kario. Dar labiau - kalendros. Labai sudėtinga su pirktiniais prieskonių mišiniais mėsai, nes sunku rasti tokius, kuriuose nebūtų kalendros...

Man patinka eksperimentuoti, maistui naudoju savas prieskonines žoles. Vasarą - tik šviežias, žiemą - džiovintas ir jų mišinius. Nedidelėj prieskonių lysvėj kasmet pasisodinu vis naujesnių prieskoninių - vaistinių augalų. Vienas favoritų - bazilikas, išskirtinėmis teisėmis kasmet augantis tik vazone...


Vienintelis be priekaištų augantis ant palangės apskritus metus - rozmarinas...


Niekaip neapsieičiau be čiobrelio ir pipirnės, nuo pat sausio nenulipančios nuo palangės...


Iš vasarą pridžiovintų žolių - raudonėlio, šalavijo, petražolės, saliero lapų, mėtų, melisų, kiečių, kraujalakės, lofantų ir kitokių įdomybių, mėgstu gaminti ne tik mišinius arbatoms, bet ir savos gamybos prieskonių derinius.
Džiovintų žolių lapelius atskiriu nuo stiebelių ir kiekvieną jų sutrinu elektriniu trintuvu (blenderiu).


Nuo kvapų gausos virtuvėje svaigsta galva! O tuomet jau ekperimentuoju ir fantazuoju. Vienas mėgstamiausių išbandytų derinių - alia provanso mišinys. Lygiomis dalimis (pvz., po arbatinį šaukštelį) sumaišau čiobrelio, baziliko, raudonėlio, šalavijo, petražolės, džiovinto česnako ir rupios druskos. Galima ir be druskos. Toks mišinys puikiai pagardina tiek žuvies, tiek mėsos patiekalus...

Ne naujiena, kad prieskoniai ir jų deriniai - skonio reikalas. Todėl, rašydama receptus dažnai net nežinau, ar rašyti prieskonius, kuriuos naudoju aš, ar įrašyti frazę "mėgstamų prieskonių mėsai ar žuviai" ir skaitytojui leisti pasirinkti pagal save. Juk su skirtingais prieskoniais galima išgauti skirtingą to paties patiekalo skonį. Ir tai taip subjektyvu...

Pabaigai, vitaminai pavasariui. Žalių burokėlių salotos su kmynais. Jei rinksitės saldesnius burokėlius ir supjaustysite juos plonais šiaudeliais, salotos gausis traškios ir labai skanios...

Ar žinojot, kad kmynai - vieni iš seniausiai ir dažniausiai Lietuvoje vartojamų vietinių prieskoninių augalų? Maistui naudojamos ne tik sėklos, bet ir šaknys...


Reikia:
500 g žalių burokėlių (dviejų nedidelių galvučių);
1 rūgštaus obuolio;
50 g (saujos) skaldytų graikinių riešutų;
1 nedidelio raudonojo svogūno;
200 ml kefyro;
šaukšto vidutinio aštrumo garstyčių;
šaukšto trintų krienų;
dviejų šaukštų baltojo vyno acto;
šaukšto medaus;
druskos, pipirų;
0,5 šaukštelio maltų kmynų;
skiltelės česnako.

Kmynus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumalkite ar sutrinkite.
Burokėlius ir nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais (tik netarkuokit). Nuluptą obuolį išvalykite ir taip pat supjaustykite šiaudeliais (galima ir sutarkuoti). Dubenyje sumaišykite burokėlius, obuolį, smulkintus riešutus ir plonais žiedeliais supjaustytą svogūną. Kefyrą išplakite su garstyčiomis, krienais, actu, česnaku ir medumi. Paskaninkite druska, pipirais ir kmynais. Padažą užpilkite ant paruoštų salotų ir pusvalandį palaikykite šaltai. Viršų pabarstykite kmynais :)

Receptas iš knygos "Lietuvos prieskoniniai augalai"( 2008 m., Z. Gudžinskas, B, Rašomavičienė).

O dabar apie šventes. Šiandien šiam tinklaraščiui sueina vieneri. Pažadėjau smulkių dovanų. Kadangi, mano "Languotos prijuostės" temoj sudalyvavo tik Dalia, tad jai ir dovanoju mažą, bet nuoširdžią, smulkmenėlę (gūdžių žiemos vakarų darbo vaisių):



Dalia, lauksiu tavo žinutės su adresu el. paštu ausra@fluke.lt

Turbūt, geriausia dovana kiekvienam tinklaraščio autoriui, skaitytojų komentarai. Todėl kitą savo nėrinį padovanosiu, pvz., ketvirtojo komentaro autoriui...




Gražaus pavasario!



16 komentarų:

  1. Labai nesmagu, kad nespėjau, nors mintyse jau buvau sudėliojusi savo "rašinėlį" apie prieskonius. Man kaip tam studentui- vienos nakties pritrūko:(
    O tu šaunuolė, labai informatyviai viską parašei. Ir nuotraukos gražios, o jau kaktuso gražumas...:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su pirmuoju gimtadieniu! Gaila, kad nespėju vis sudalyvauti, vis žadu žadu įsilieti į projektą, bet kaip visada susigriebiu paskutinę dieną.
    Beje, pas mane irgi visus metus auga tik rozmarinas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pas mane viskas numirė per vasaros karščius... O prijuostę perimu ir skubu skelbti temą - gal bus kas su pavasario pirmom dienom sudalyvaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. gaila, taip tikėjausi ką nors apie kalendrą perskaityti, visai netikėtai pamėgau šį prieskonį :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, kaip malonu :), o visoms nespėjusioms be-be-be.
    Aš šiemet irgi svajoju rozmariną užsiauginti, ir dar šalaviją. Būtų mano naujokai. Ir dar kalendrą, nors mano namiškiai jau iš anksto žinau, kad nuo jos purtysis. Prie jos tikrai reikia pratintis, ypač prie žalios, iš pirmo paragavimo dažniausiai atrodo ne kas.
    Sveikinu su gimtadieniu!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, Rima ir Forelle, lauksim jūsų dalyvaujant!

    Indre tau sėkmės, gera tema, tik gaila, kad visos nesėkmės liko neįamžintos...

    Anonime, apie kalendrą teks ieškoti internete, o aš lauksiu tavo žinutės su adresu paštu ausra@fluke.lt
    nes ketvirtasis komentaras gauna dovanų!

    Dalia, ačiū! Man šviežia kalendra muilu atsiduoda. O džiovinta visus kitus prieskonius permuša..
    O rozmariną labai sunku iš sėklų užsiaugint, lepus. Paprasčiau nusipirkt vazonėlį ir tada jau truputį meilės ir užteks ilgam...
    Šalavijas man labai patinka. Nepaisant gerųjų savybių, labai gražus, kai žydi...

    AtsakytiPanaikinti
  7. ŠViežia kalendra vadinasi blakine kalendra, o tai labai tiksliai apibudina.
    Rozmariną jau turiu nusipirkus su nukainuotu vazonėliu, žiūrėsim kaip pas mane atsilaikys, nes kambariniams augalams pas mane ekstremalūs išbandymai.
    O šalavijas tai kuris pas tave? Ta labai raudonai žydinti gėlė ir kitas, pilkais truputį gauruotais lapeliais?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Manasis šalavijas ne gėlė. Ta pas mus nežiemoja lauke. Bujoja vaistinis - prieskoninis, mėlynai žydintis, va toks:

    https://picasaweb.google.com/ausrra08/LaukoAugalai20082009M#5450436410475983522

    AtsakytiPanaikinti
  9. su gimtadieniu,
    o ar gali būti, kad baziliko nuotrauka šių dienų (ne vasarinė)? Taip užsimaniau šviežio (bet ne cheminio parduotuvinio), o maniškiai - ant palangės atkeliavę iš daržo - tai jau seniai nusistekeno:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Asta, ačiū. Su bazilikais ant palangių žiemą - sudėtinga. Nuotraukoj vasariniai, rudeniop nukeliavę į šaldiklį. Man toks būdas geriausias, kai reikia šviežių bazilikų žiemą :) Per žiemą ant palangių jie dažniausiai nusistekena...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Su gimtadieniu!
    Na, o aš negaliu gyventi be džiovintų čiobrelių, kmynų ir paprasčiausių maltų pipirų. Šviežių kalendrų nemėgstu, bet jų sėklos labai patinka, ypač duonoje. Nemėgstu prieskonių mišinių, jie riboja fantaziją, mėgstu improvizuoti pagal nuotaiką ir produktus. Laukiu vasaros ir aromatingų žolelių.
    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ačiū, Rennie. Improvizuoti ir aš mėgstu be galo... :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. oj kokia nesmagi situacija...bet gal ir neblogai Dalia uz ideja gavo dovanele ;) tikiuosi susizgribsim ir dalyvausim toliau :)
    su tortadieniu "vejo gusius" ir dar ilgai gyvuoti ir nestigti ideju :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ačiū, Egliuk. O susisgribti tikrai laikas :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. pats nuostabiausias jusu puslapis,suo nuostabiom nuotraukom akis praganyti,o kaktusu grozis ...ikinumirimo.bet yra viena beda,per jusu skaniuosius receptus priaugau svorio.tad susigriebti ojojoj kaip reik.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Prajuokinai, nežinomasis skaitytojau :) Ačiū už šiltus žodžus ir na...., net nežinau, teks rinktis receptus, kurie mažiau kenkia figūrai arba didžiąją dalį atiduoti namiškiams ir svečiams.. :) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti