2010 m. kovo 29 d., pirmadienis

ŽEMAITIŠKAS KASTINYS IR KANAPYNĖ

Buvau lengvai dingusi, reikalai nuvijo kelioms dienoms į Frankfurtą. Girdėjau, kad ir pas mus šiluma lygtai buvo užsukus, bet vat Vokietijoj pavasaris žengia plačia koja. Skveruose žydi ne tik narcizai, bet ir forsitijos, kai kur pradėjo skleistis magnolijos. Svarbiausia, kad jokio vėjelio, net sunku patikėti, kad taip gali būti. Žinau, kad ten iki jūros toli, o šiltas oras dažniau plūsta iš pietų, o ne nuo Atlanto. Vat todėl ir smagu nors kelioms dienoms pakeist aplinką ir prisižiūrėt vaizdų, kaip pas vokiečius gyvenimas virte verda...


Pas mane taip pat gražu. Aš vis apie savo kaktusus. Jau maniau, kad savojo notocactus visų, pilnai išsiskleidusių žiedų nespėsiu pamatyt, bet suspėjau! Žiedai veržiasi vienas pro kitą, tarsi lenktyniaudami, kuris pirmas prasistiebs link saulės...Gražu!


O kadangi turim pasninko laiką, čia ir balandis ne už kalnų, juk tvarkysim ne tik namus, bet ir kiemus, gal kas net parkus, miškus ir paplūdimius, todėl galvoju, kodėl gi smagiai pasidarbavus gryname ore neparagavus žemaitiško kastino su karštomis bulvėmis ir grūstom kanapių sėklom? Būtent pasninkų ir talkų metų seniau žemaičiai valgydavo šį patiekalą. Nežinau, ar daug jaunosios kartos šeimininkių mėgsta ir šiandien gamina kastinį - turbūt nemažai atsiras net neragavusių (nors ką aš čia kalbu, juk parduotuvėse pilna). Kas be ko, bet naminis yra naminis. Gamina žmonės kastinius su varške ir su rūgpieniu, bet tikriausias yra iš grietinės ir sviesto. Taip, riebus, sotus, bet juk sakiau, kad po darbų ir tik kartais. Mane šio gėrio išmokė mano močiutė, kuri buvo grynakraujė žemaitė, tad ir mano šeima bei draugų ratelis su šiuo reikalu yra senai supažindinti ir vertina šį senolių išmislą.


Taigi, kastinį suksim rankomis, taip, kaip priklauso, o tam prireiks:

500 g grietinės;
1 šaukšto sviesto;
druskos, pipirų, kmynų;
keletos skiltelių česnako;
kanapių sėklų (būna pirkt prieskonių parduotuvėse, pvz., "Aliejus")
šviežių bulvių su lupenomis.

Sviestas ir grietinė turėtų būti vienodos, kambario temperatūros. Iš natūralių, kaimiškų produktų kastinys esti skanesnis, o ir išsisuka greičiau. Galima vartoti 45% grietinę ("Dvaro"), natūralesnį sviestą, bet tinka ir įprasta grietinė (bet ne mažiau nei 30% riebumo). Gali būt, kad su liesesniais produktais ilgiau teks pavargt. Būtinai šalia reikia turėti puodą su verdančiu vandeniu (vandens vonelę), kad sukant grietinės masę, jai pradėjus krekėti, turėtume, kur pakaitinti (tam, kad vietoj kastinio neišsuktume sviesto). Darbas tai, turiu pasakyt, nėra visai paprastas, nors nesudėtingas ir nesunkus. Beje, anksčiau sakydavo, kad kastinio sukimas turi kažkokių mistinių dalykų, t.y., priklauso nuo šeimininkės nuotaikos, mėnulio fazės ar dar kažkokių dalykų. Žemaitijoj buvo įprasta antrąją vestuvių dieną svečius vaišinti kastiniu, o šeimininkė sakydavo, kad jei kastinys greit išsisuka, jauniesiems gyvenimas eisis kaip sviestu pateptas, o jei kastinys išsisuka ne iškart, o reikia pavargt, tai ir gyvenimas būsiąs atitinkamas. Iš praktikos žinau, kad pasiseka tikrai labai skirtingai, kartais tereikia pusvalandžio, o kartais ir dviejų valandų mažai.
Pradedam darbą:
Gabaliuką sviesto ir pora šaukštų grietinės dedam į dubenį (pagal visas taisykles į molinį, bet nebūtinai) ir mediniu šaukštu pradedam sukti, kol gaunam vientisą masę...



...ir taip sukam, sukam, sukam, vis pridedam pora šaukštų grietinės ir vėl sukam, sukam...kol sudedam visą grietinę. O ir sudėję visą sukam, sukam...


 Jei sukant mišinys pradeda darytis nevientisas, na toks lyg atsisirtų sviestas ir pasukos, dubenį nenustojant maišyti, reikia pakaitinti vandens vonelėje, kad masė susivienodintų ir taptų vienalytė...

 
 ...kitaip susuksim sviestą. Bet tai jau tuo pačiu ir ženklas, kad greit gausim kastinį. Taigi, pakaitinam, nukeliam ir vėl sukam. Taip kartojam, kol gaunam vienalytę, purią, kreminės konsistencijos gelsvą masę. Tik tuomet, kai pasukų nelieka, viskas išsimaišo iki jau minėtos tirštos ir purios masės, kastinys baigtas.

 
Dabar jau galima pasūdyti, įberti kmynų, pipirų ir išspausto ar smulkiai sukapoto česnako.


Druskos nepamažinam, kastinys turi būti į sūrąją pusę, bet atsargiai, nes nesustingusį ragaujant druskos vis atrodo mažai, yra pavojus persūdyti. Kai jau prieskoniai įmaišyti, kastinį gražiai sukrečiam į dailų dubenėlį ar lėkštę ir padedam į šaldytuvą mažiausiai valandai.

 
Tuo metu bulves švariai nušveičiam ir išverdam su lupenomis. Kanapių sėkleles paskrudiname sausoje keptuvėje ir sutrinam grūstuvėje ar sumalame kavamale, pridedant druskos.

 
Gaunam kanapynę:


Viskas, laikas žemaitiškai puotai!

32 komentarai:

  1. Tai sakai buvai i mano miesta uzsukus :) nu ir kaip patiko?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Patiko, patiko, aguonėle, labai gražu tamstos mieste. Laikas nuo laiko (tai rudeniop, tai pavasarį) atveja mane reikalai į Frankfurtą, tai turim tada gražaus laiko pasivaikščiojimams ir ne tik...

    AtsakytiPanaikinti
  3. dabar prisiminiau, jog pries savaite turejau masazus centre. Laukiu prie lifto ir sustoja sone 2 lietuviu poros su keliais tai vaikais. Na ir stovim, jie sneka ir mes visi laukiam lifto...idomiai taip apie ka sneka. Gal tai tu ir buvai :DD nes jie tik turistai buvo kaip supratau :DD

    AtsakytiPanaikinti
  4. wow! Nesu dar mačiusi kastinio recepto, o taip mėgstu! Svarbiausia, kad nesu ragavusi naminio - tik parduotuvinį. Reikės kada prisiruošt ir padaryt! :) Dėkui, kad pasidalinai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aguonėle, deja, mes buvom tik dviese nuo trečiadienio iki šeštadienio ir darbo reikalais, ne kaip turistai, nors po miestą turėjom laiko pasivaikščiot... Ne naujokė aš Frankfurte, kaip turistas jau senokai lankiausi :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai prašom, Žiupsneli Druskos, jei patinka, lieka tik pabandyt ir svarbiausia, nesustot, jei nepavyksta iš pirmo karto :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Netikėtai radau receptą kaip gaminti kastinį, labai ačiū už jį. Kadangi pati esu žemaitė, tai panašiai ir aš jį gaminu. Bet kad tai pasninko valgis?... Juk ir grietinė, ir sviestas... Per riebu per pasninką.
    Labai prašau nesupykti už komentarą, bet tai tik mano nuomonė.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gali būti, kad aš truputį ir "nusvaigau", mat nemėsiška, tai jau lyg ir turėtų tikti pasninkui. Bet juk pieniškų riebių patiekalų taip pat pasninkaujant nederėtų valgyti :). Ačiū už teisingą komentarą ir sėkmės gaminant!

    AtsakytiPanaikinti
  9. pirma kart pabandziau sukt kastini ir negaliu patiket,kad GAVOSI!!!!labai aciu zu receptuka.:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Rima, džiugu, kad pavyko. Aš šiandien taip pat ruošiuosi puotai :) suku kastinį kaimynų šventei..

    AtsakytiPanaikinti
  11. Esu Tau dėkinga,kad užtikau vaizdinį kastinio darymą.
    Turiu klausimą,gal iki kūčių man įstengsi atsakyti.
    Yra kanapių pienas{kaip jis daromas ,man žinoma}
    Gal tau teko susidurti,kaip yra daroma kanapių varškė?
    Kiek man yra žinoma ja yra įdaromi virtiniai,gali bųti ir tarkuotų bulvių.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nežinomoji, ir aš dėkoju, stabtelėjus "gūsiuose" :)
    Perskaičius tavąjį klausimą iš kart prisiminiau, kad N. Marcinkevičienės knygoj "Metai už stalo" tikrai mačiau receptų su kanapių varške. Radau vieną, pavadinimu "kanapiniai pyragiukai", mielinės tešlos kepiniai su kanapių varške, apie kurią parašyta labai paprastai:
    "litrą kanapių pieno pakaitinti, kol susitraukia. Gautą varškę nusunkti". Tik tiek!
    Nesu ragavusi kanapių pieno, patarti nieko negaliu, bet tikrai pasidarė smalsu :) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kastinis... iskart prisimenu savo mylimiausia mociute, kuri zemaitijos pamiskes troboje man su sese issukdavo sita stebukla... nebera Mociutes, nebera trobos pamiskeje ir nebera kam susukti man kastinio...
    Mano mociute kastini gardindavo tik grustais kvepianciasiais piprais, bet gal todel, kad mes su sese nieko i burna kas su cesnakais ir svogunais neimdavome ir dabar neimame :)
    Siltu sv.Kaledu Jums.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Be galo jaukus ir nostalgiškas prisiminimas. Tokius labai vertinu ir aš. Gražių ir jums švenčių!

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ačiū už recepto pakartojimą SB, anksčiau nebuvau užmačius... Mama mėgsta šį patiekalą, tik gamindavo "iš akies" :) dabar turėsiu konkretesnę receptūrą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, į Skonių Blogą įkėliau, nes apsižiūrėjau, kad šito nebuvo, ten yra tik mano liesas kastinys :) O populiarus neišpasakytai. Sėkmės gaminant!

      Panaikinti
  16. Labai mielas šis blogas, visada smagu užsukti ne tik kokios kulinarinės gudrybės išmokti, bet ir pasigrožėti foto.
    Komplimentai jo šeimininkei ir geriausi linkėjimai :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Bijau net daryt, nes kastinį galiu šaukštais kabint...gramas po gramo ir ant kūno jau kilogramas :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mus visi labai mėgsta :)labai nepasiduodu, bet karts nuo karto tenka paplušėti :)

      Panaikinti
  18. Labai aiškus receptas ir atrodo nesudėtingai pagaminamas turėtų būti, bet deja man šiandien iš kastinio gavosi sviestukas :) man atrodo, kad grietinė per trumpai palaikiau išėmus iš šaldytuvo, arba gal svietukas netiko... na nieko bandysiu ir bandysiu, būtinai turi gautis! ačiū Jums už nuostabius receptus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šioj vietoj ir yra visa esmė, kai "pagausit kampą", viskas pasiseks puikiai :) Tikrai svarbu, kad visi produktai būtų vienodos temperatūros. Jei susisuko sviestas, vadinasi pradinis sviestas buvo geras. Kaitinti ant garų vonelės ir reikia būtent tuo momentu, kai pradeda gautis sviestas. Kaitiname, kad sviesto dalelės ištirptų, susimaišytų su besiskiriančiomis pasukomis ir gautųsi purus kremas. Kai viską maišant matote, jog masė atrodo tarsi sutraukta, reikia kaitinti. Sunku aiškiai papasakoti! Bandykite, jei patinka kastinys, turi pavykti :) Ačiū už atsiliepimą, sėkmės..

      Panaikinti
  19. Oj kaip šauniai parašyta :)) pabandysiu ir aš kastinio pasigaminti ir būtinai pasidalinsiu įspūdžiais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, Artūrai, kad sudomino:) Sėkmės sukant :0)

      Panaikinti
  20. Na va išsukau. Trukau dvi su puse valandos, gavosi panašus kaip pas tave nuotraukose, bet kai prieskonius sudėjau truputį praskydo - šiek tiek pasukų išsisunkė. Na bet, skonis kaip kastinio tai greičiausiai pavyko - reik laukt kol sukietės :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vat truputėlį abejoju, ar gavosi teisingas kastinys, jei pats sakai, kad atsirado pasukų :) Turi gautis lengva puri vienalytė masė. Įmaišant druskos, česnakų ir kitų prieskonių pasukos nebeturi sunktis. Pabaigoje, kai masė atrodo puri, nebereikia intensyviai plakti, nes vėl yra rizika išsukti sviestą :) Arba atvirkščiai, masė, jei skiriasi pasukos, gali būti išmaišyta nepilnai, tuomet reiktų dar pamaišyti, kol pasukų nebeliks :)
      Sunku paaiškinti negaminusiam, reiktų pamatyti :0)

      Panaikinti
  21. Gali būti kad truputį permaišiau - nes buvo gavęsi puri masė, be jokių pasukų. Bet po to kai jau pradėjau dėlioti į indelius atsirado pasukų, bet labai nedaug. Šaldytuve palaikius valandą kastinis sukietėjo pabaltavo. Už parduotuvinį lyg ir skanesnis, tai manau gavosi :)) Nors kaip sako - tobulybei ribų nėra ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei tai pirmas bandymas ir valgytojams patinka, tai puiku :) Reikia daugiau pabandyti, nes tik tuomet, kai susisuka sviestas ir niekaip nepavyksta išgauti kastinio, supranti, kas yra kas :)
      Geriausiai pavyksta ir tikrai skaniausias iš riebių, kaimiškų ir "tikrų" pieno produktų.
      Ačiū už atsiliepimą!

      Panaikinti
  22. Sukau sukau aš šiandien tą kąstinį tris valandas prasikankinau :D o rezultatas tik vos vos sutirštėjo tai pasidaviau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Monika, taip ir man būna :) Esu išpylusi, bet dažniausiai nepasiduodu, einu iki galo, nors ir kainuoja prakaito, laiko ir nervų :)
      Siūlau bandyti dar kartą, nes jei nors kartą pavyks, kitą kart žinosi atsakymą į klausimus kaip ir kodėl...

      Panaikinti
  23. Mano mama dar dedavo gera dali kefyro,kad nebutu toks riebus ir ...jai gerai gaudavosi kietas,vientisas skanus su rugstele kastinys.Man nesigavo ir nebedariau,bet dabar jus priminet ir galvoju reiks b andyti.Yatingai naminis yra be galo skan us su kvapniomis bulvemis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Adelija, kastinys yra vienas didžiausių skanumynų :) Yra šiame tinklaraštyje ir lieso kastinio receptas ir tokį susukti sunkiau, nei riebų :)

      Panaikinti