2010 m. lapkričio 12 d., penktadienis

PAPRASTI, BET LABAI NEPRASTI LIETINIAI

Su naminiu saldaus pieno sūriu - panyru ir obuoliais.


Ką veikti, kai už lango siautėja lapkritiniai vėjų gūsiai, talžo medžius tai į kairę, tai į dešinę ir be perstojo lyja lietus? O gi šildytis prie viryklės kepant lietinius. Man tai baisiai ilgas darbas. Kai perskaitau žodžius "oi, prisimenu, kaip gardžius lietinius kepdavo mano mama", pagalvoju, kažin, ar mano vaikai prisimins manuosius lietinius, nes tiek jų prikepta, ir taip jie pas mus mėgstami, kad jei ilgėliau to nedarau, rodos, kad baisiausiai prasikalstu.
Sakysit, o kas čia ypatingo, lietinius visi moka kepti. O aš noriu paklausti kitko, ar bandėt pasigaminti saldaus pieno naminį sūrį, taip vadinamą panyrą? Tikriausiai daugelis bandė, juk taip nesudėtinga ir žiauriai skanu. Kas nemėgino, būtinai kviečiu tai padaryti. Puikią pamoką, kurios ir aš mokiausi, galima rasti Jogos mityboje, pas Aistę. 
Dabar sakysit, kaip čia susiję su lietiniais? O gi taip, kad gaminant panyrą, lieka nemažai pasukų, kuriose gausu tirpaus kalcio ir kitokių naudingų dalykų. Iškyla klausimas, ką su jom veikti, juk nepilsi lauk. Aš gamindamą panyrą pieną sutraukiu citrinos sultimis, nuo kurių pasukos įgauna vos juntamą citrinos aromatą ir prieskonį. Atvėsinus šiek tiek padruskinu - pasaldinu ir turiu puikų gėrimą. Bet saviškių namie niekaip negaliu priversti paragauti. Tai vat, galvoju, o jei kepant blynelius vietoj pieno imčiau ir supilčiau pasukas... Ėmiau ir supyliau. Panyrą sunaudojau kaip įdarą, pasukas vietoj pieno kepant. Blyneliai gavos tirpstantys burnoje.

Taigi, sugalvojus išbandyti, prireiks:

Lietiniams:
4 kiaušinių;
2,5 - 3 stiklinių miltų;
apie litrą ar šiek tiek daugiau saldžių pieno pasukų (gautų gaminant panyrą iš dviejų litrų saldaus pieno);
žiupsnelio druskos;
aliejaus  kepimui.

Varškės įdarui:
neslėgto panyro, gauto iš dviejų litrų saldaus pieno (apie 300 g);
šaukšto cukraus;
šaukštelio vanilinio cukraus;
apie 100 ml grietinėlės arba nesaldinto kondensuoto pieno;

Obuolių įdarui:
5 - 6 obuolių;
šaukšto rudojo cukraus;
šaukštelio cinamono;
gabalėlio sviesto.


Blyneliams kiaušinius išplakti, pakaitom pilant miltus ir pasukas, kol gaunama skysta tešla lietiniams. Leisti tešlai pailsėti ir pabrinkti. Iškepti blynelius (išeina apie 17 - 20 lietinių).


Varškės įdarui neslėgtą panyrą - varškę šaukštu išsukti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir grietinėle (nesaldžiu kondensuotu pienu) iki vientisos minkomos masės:


Man tai kažkoks stebuklas. Labai skani varškė, primenanti plombyrą. Galėčiau valgyti vieną, tiek slėgtą, kaip sūrį, tiek minkštą :)
Obuolių įdarui nuluptus ir išvalytus obuolius sutarkuoti burokine trintuve, pridėti cukraus, cinamono ir ant gabalėlio sviesto pašutinti keptuvėje, kol sukris.
Toliau, įprastas darbas - dalį lietinių pertepti obuolių mase ir suvynioti vamzdeliu, kitą dalį pertepti varške ir sulankstyti skarelėmis.


Prieš patiekiant blynelius apkepti šlakelyje aliejaus. Varškės blynelius patiekti su trintomis šviežiomis braškėmis, o obuolinius - su grietine ar plakta grietinėle... :)

Mano močiutė tokius blynelius vadindavo "naliesninkais". Varške perteptus ir trikampiais sulankstytus sudėdavo kepimo indan, apipildavo apelsinų sultimis ir patroškindavo orkaitėje... Aš tokių dar nebandžiau.

Ir dar. Pasukos puikiai tinka sriuboms virti, vietoj vandens. Išbandžiau. Supyliau net į verdamą raugintų kopūstų sriubą... Ir makaronus viriau pasukose vietoj vandens....

6 komentarai:

  1. Net seiles issiskyre skaitant. O labiausiai noreciau atsigerti pasuku...Man jos labai skanios. Jauciu ir varske skani gaunasi. Reiketu kada pabandyti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laurindre, ačiū, kad vis užsuki ir netingi parašyt... :) Jei panyro dar negaminai, būtinai pabandyk. Pasukos, ypač kol saldžios, labai liuks, o varškės iš vis negali nei su kuo palyginti...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Butinai pabandysiu. Is kokio pieno darei? Kokio kiekio ir kiek gavosi? Itariu, kad isrugu tikrai nemazas kiekis turetu gautis...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Panyrą darau iš kaimiško - naminio pieno. Perku pieną arba iš ūkininkų, arba iš pieno automatų, stovinčių prekybcentriuose. Iš dviejų litrų gaunas maždaug 200 - 300 g panyro ir virš litro pasukų.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Cha, koks sutapimas, dabar skaitau tavo įrašą ir matau kita akimi per TV tuos pieno automatus - aš net nežinojau, kad Lietuvoje jų yra. Pas mus tokią funkciją atlieka babulencija, apvažiuojanti kiemus dviračiu, ant kurio didelė tašė, kurioje daug bambalių su užrašu RASA.
    Jau aš irgi kaupiuos kaupiuos naminę varškę daryt... kažkada darydavau, bet ne visada sėkmingai, kartais visas gėris iškrisdavo į nuosėdas, smulkias kaip pleiskanos. Nu bet dabar jaučiu pavyktų geriau

    AtsakytiPanaikinti
  6. :):):) Oi, kaip jums gerai! Ir aš pieną su malonumu pirkčiau pas bobulytę (ar dieduką, tik kad patikimą). Būtų gerai tokį susirast, kad atvažiuotų iš aplinkinių tikrų kaimų... :)
    O varškei susikaupk, jei reikia. Man kažkaip pavyksta be priekaištų, tiesa, su citrinų pagalba, gal naujoviškai, bet liuksiškai... :)

    AtsakytiPanaikinti