2010 m. gegužės 28 d., penktadienis

"HALKO" PYRAGAS...

... su špinatais. Paprastas biskvitinis pyragas prie arbatos ar kavos, tik tiek, kad žalias. Geras būdas "sunaikinti" špinatų derlių ir tuo pačiu papildyti organizmą šia daržove nors tokiu būdu.


Beje, pas mane špinatų dienos. "Nušienavau" visus stambius, gražius, žalius lapus, nes jau ruošiasi megzt žiedynus. Paskutinė proga pavasarį kažką iš jų pasigaminti. Todėl tai ne paskutinis žalias receptas.

Pyragui:
Laabai didelė žalių špinatų sauja, gal net dvi;
3 stiklinės miltų;
1 stiklinė cukraus;
4 kiaušiniai;
0,5 stiklinės aliejaus;
100 g minkšto sviesto;
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių;
vanilinio cukraus;
žiupsnelis druskos;
1 šaukštelis tarkuotos šviežios citrinos ar laimo žievelės.

Glajui:
2 - 3 šaukštai miltinio cukraus;
citrinos sulčių;
perlinio cukraus pabarstymui.

Špinatų lapus nuplauti, kotelius pašalinti ir pašutinti garuose arba nuplikyti verdančiu vandeniu ir blenderiu sumalti. Aš gavau nedidelę stiklinėlę žalios masės:


Sviestą, aliejų ir cukrų plakti virtuviniu kombainu apie 5 minutes. Po vieną įmušti kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant (po 30 s). Suversti špinatų masę, įtarkuoti citrinos žievelę ir išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska ir vaniliniu cukrumi. Viską persijoti ir atsargiai po truputį įmaišyti į tešlą, kurią sukrėsti į kepimo formą:


Kepti 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 40 minučių arba kol įbestas medinis pagaliukas išlįs sausas. Ataušinti ir išversti iš formos:


Prapjauti ir paraguti, nes labai smalsu, o po to užpilti cukraus glajumi su rūgštele ir apiberti perliniu cukrumi. Glajui cukraus pudrą išmaišyti su citrinos sultimis, kol masė taps klampi, tiršta ir vienalytė. Mano jaunėlis nešėsi šio pyrago į mokyklą "piknikui" ir turėjo apie jį papasakoti vokiškai. Taip ir buvo pramintas "Halko" pyragu...:) Tiesa, špinatų skonio jame nesijaučia (jei kas to baiminasi).


Receptas iš čia.

3 komentarai:

  1. Geras! Kaip gražiai atrodo prapjovus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. vakar kaip sykis uzmaciau vienam bloge pyraga su spinatais ir negalejau ( negaliu ir iki dabar) isivaizduoti jo skonio :( nors ir sakai kad nesijaucia.
    P.S. Ir kaip sekes vokiskai vaikinui pasakoti :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, Žalia Varna, atrodo gražiai, ačiū. Ir ne tik. Aguonėle, nėr ko įsivaizduoti, įprastas, purus biskvitas. Juk ir šiaip špinatai neturi ypatino skonio, o jei dar šutinti, tai iš vis ... Be to, recepte vanilė ir citrinos žievelė tipo maskuoja špinatų skonį (nors nėra ten ką maskuoti). Žinoma, dėl skonio galima ginčytis, gal kam špinatai visai kitokie atrodo... Vokiečių kalbos mokytoja užsiprašė recepto...O pasakoti vokiškai turbūt sekėsi gerai, patinka jam vokiečių kalba :)

    AtsakytiPanaikinti