2010 m. gegužės 28 d., penktadienis

KUSKUSO SALOTOS SU AVINŽIRNIAIS...

...fetos sūriu, daržovėmis bei mėtomis.


Nelabai "prijaučiu" šioms kruopoms, nelabai kažką ypatingo su jom ir nuveiksi. Vienintelis privalumas, kad labai tinka greitam ir, svarbiausia, ne pačiam prasčiausiam užkandžiui, nes per keletą minučių galima pasigamint jei ne košę (su vaisiais, pavyzdžiui), tai kažką su daržovėmis, mėsa ar ką turime po ranka. Šios salotos pasirodė kažkiek įdomesnės savo sudėtinėmis dalimis ir prieskoniais. Nelabai įprastos, sakyčiau gal šiek tiek gurmaniškos. Truputį abejojau, ar mano vakarinė užkanda ne tik kad bus įvertinta, bet iš vis ar bus valgoma. Bet išgirdau žodelį "skanu!" ir nusiraminau. Taigi, gyvenimo ir skonio paįvairinimui pristatau salotas, kurių receptą nužiūrėjau iš čia. Recepte nurodytas sudėtinių dalių kiekis šešiems valgytojams, čia aprašiau kiek ir ko naudojau aš, o tai yra maždaug dviems valgytojams.

Reikia:
100 g kuskuso kruopų;
150 ml vandens;
du nedideli švieži agurkai;
maždaug 200 g išmirkytų ir išvirtų avinžirnių;
fetos sūrio;
vidutinis pomidoras;
nedidelis svogūnas;
keletas šakelių petražolių;
keletas šakelių ar stambesni 7 - 9 lapeliai mėtų;
juodųjų alyvuogių;
citrinos sulčių;
maltos kalendros, druskos, juodųjų pipirų;
truputį malto kumino;
aliejaus.

Kuskuso kruopas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 3 - 5 minutėms, kol išbrinks. Išbrinkusias kruopas papurenti šakute ir ataušinti. Sypjaustytas daržoves kartu su avinžirniais sudėti į dubenį, suberti smulkintus žalumynus, alyvuoges, fetos sūrį, kuskusą. Pagal skonį užbarstyti prieskonių, užspausti citrinos sulčių ir užpilti aliejaus. Atsargiai permaišyti ir trumpam palikti šaldytuve. Viskas! Iš pradžių dėl mėtų pabijojau, įdėjau nedaug. Bet skonio jos negadina. Labai tiko fetos sūris. Man neįprastas maltos kalendros poskonis, būčiau linkusi daugiau barstyti pipirų (gal net čili). Gera "dirva" improvizacijai! Kviečiu išbandyti!

5 komentarai:

  1. Pastebejau, kad musu skoniai daznai sutampa. As kazkodel irgi negaliu pamilti kuskuso. Sunaudojau per prievarta paskutini ir nebeperku.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kur jūs randate tų avinžirnių pirkti? Visi čia tik rašo receptus su avinžirniais, aš irgi noriu :) Iššukavau visus prekybcentrius - man labai reikia konservuotų, bet dabar jau galvoju gerai būtų ir sausų surast :/

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sausi prie pupeliu buna. Jie tikrai labai skanus. Valgyti galiu net vienus, kaip riesutus.........

    AtsakytiPanaikinti
  4. Avinžirnių galima rasti didesniuose Rimi prekybos centruose, prie ekologiškos linijos prekių. Arba prie žirnių ir pupelių, kaip ir minėjo Laurindrė. Sunkiau rasti galbūt tik mažesniuose centruose. Nežinau kaip su konservuotais, bet sausi labai greit paruošiami. Pamirkius išverda per penketą minučių.
    Laurindre, aš mažai kažką bandžius iš kuskuso, gal reiktų paieškot "savų" recpetų, nežinau. Bet dabar taip pat turiu visą pakį, kurio ilgam užteks ir jei nieko skanaus nesugalvosiu, kažin ar susidraugausiu su šiom kruopom.:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rimtai taip greit isverda??? Nu aciu labai, lekiu ieskot :)

    AtsakytiPanaikinti