2010 m. birželio 30 d., trečiadienis

BRAŠKIŲ PYRAGAS...

...su varške ir juodos ruginės duonos trupinių pagrindu.


Ne tortas, nors gal kam taip atrodo. Man tortas - tai daug sluoksnių ir sluoksnelių arba keli, bet labai stori sluoksniai ir daug daug darbo, o čia tik plonas pyragas tortinėje formoje su rupiu ir gal neįprastu, pagrindu bei gaiviu braškiniu kremu.

Pagrindui:
1 stiklinė juodos duonos trupinių (kaip juos dariau, papasakosiu);
3 kiaušiniai;
100 g anakardžių riešutų (kitaip vadinamų "kešju");
vanilinio cukraus;
4 šaukštų cukraus;
100 g lydyto sviesto.

Viršui:
500 g šviežių braškių;
2 - 3 šaukštai cukraus ;
2 pakeliai varškės (380 g);
1 indelis Maskarponės sūrio (190 g);
1,5 šaukšto želatinos (birios).

 Duonos trupiniams keletą juodos (žinoma, geriausia naminės, bet tiks ir parduotuvinė; gali būti rupi ar su grūdais) duonos riekių padžiovinti orkaitėje ar natūraliu būdu ir sumalti virtuviniu kombainu arba mėsmale (aš maliau mėsmale, o po to dar "blenderiu").Gavau tokius rupius trupinius:


Priklausomai nuo duonos ir jos sudžiūvimo, gali gautis visiškai smulkūs juodos duonos džiūvėsėliai - tai taip pat bus gerai ir įdomiai.
Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir plakti elektriniu plaktuvu su cukrumi iki baltos ir purios masės. Suberti vanilinį cukrų, supilti lydytą sviestą ir vėl gerai išplakti. Riešutus smulkiai sukapoti ar sutrinti ir sumaišyti su stikline trupinių. Trupinius atsargiai sumaišyti su kiaušinių mase. Baltymus išplakti iki standžių putų ir pamažu įmaišyti į trupinių masę. Gautą tešlą sukrėsti į formą ir pašauti į 180 laipsnių kaitros orkaitę.


Kepti apie 10 - 15 minučių arba kol įgaus gražią spalvą. Iškeptą ataušinti.


 Viršui želatiną išbrinkinti nedideliame kiekyje vandens, braškes susmulkinti ir sumaišyti su cukrumi (dalį palikti papuošimui). Pamažu plakant, sudėti varškę, Maskarponę ir gerai išmaišyti. Supilti pakaitintą ir ištirpintą želatiną ir palikti šaldytuve, kad pradėtų stingti. Stingstančią masę sukrėsti ant pagrindo, išlyginti ir palikti šaltai kelioms valandoms.


Išėmus iš formos, papuošti braškėmis ir dar kuom tiktai norisi...bei skanauti!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą