2010 m. birželio 14 d., pirmadienis

BULVIŲ IR FETOS GRATIN


Kas nežino, gratin - prancūziškas apkepas, kepamas plokščioje formoje ir turintis dažniausiai tik vieną sluoksnį. Prancūziškai gratin - reiškia plutą, kuri susidaro kepant ir suteikia šiam patiekalui ypatingą vaizdą. Gratin ypač tinka kaip šaltas užkandis, bet gali būti patiekiamas ir kaip garnyras.
Mano virtuvėje šįkart bulvių apkepas. Labai mėgstu šias daržoves, kad ir ką apie jas bešnekėtų. Šis gratin tikrai skanus, nesudėtingas ir sotus (nebent visai nevalgote bulvių). Tinka kaip garnyras prie mėsos, galima valgyti vieną, kaip pavyzdžiui, darėme mes (ypač gardus prie alaus stiklo ar rūgpienio, jei lietuviškai), taip pat visai skanus ir šaltas, jei lieka kitai dienai...

Reikia:
4 stambesnių bulvių;
100 g sviesto;
1 didelio svogūno;
lauro lapo, poros skiltelių česnako;
1/4 stiklinės miltų;
2 stiklinių pieno;
saujos rozmarino;
2 stiklinių tarkuoto fetos sūrio (kietesnio);
1/2 stiklinės saulėje džiovintų juodųjų alyvuogių (nežinau, ar pas mus yra šio graikiško gėrio, žinoma, galima keisti įprastomis alyvuogėmis. Aš per žioplumą neturėjau nei tokių, todėl naudojau laiškinį česnaką ir petražoles);
druskos ir pipirų pagal skonį.

Šiam gratin reikia kietesnio fetos sūrio. Pagal tai, ką galima rasti mūsų parduotuvių lentynose, supratau, jog tai bus ne karvių pieno, bet avių ar ožkų pieno sūris. Pavyko rasti graikiško, 70% avių ir 30% ožkų pieno fetos sūrio. Gaminant pagal nurodytas proporcijas tokio sūrio reiktų 400 g arba dviejų pakuočių.



Bulves švariai nušveisti ir išvirti su lupena, kaip italai pasakytų "al dente". Tai yra ne visiškai iki galo. Nupilti vandenį ir ataušinti. Nulupti ir supjaustyti storesniais griežinėliais.
Keptuvėje ant sviesto pakepinti smulkiai sukapotą svogūną, sutraiškytą česnaką, įmesti lauro lapą, dalį  rozmarino. Patroškinti apie penkias minutes, kol svogūnai suminkštės. Įmaišyti miltus ir dar keletą minučių pakepinti. Įpilti pieno (vis pamaišant) ir pavirinti, kol sutirštės. Įmaišyti vieną stiklinę tarkuoto fetos sūrio, pagal skonį pagardinti druska ir pipirais (jau supratot, kad čia paprasčiausias Bešamelio padažas).


Kepimui skirtą indą patepti sviestu ir įpilti šiek tiek Bešamelio (kad pasiskleistų ant dugno). Gražiai ratuku išdėlioti bulvių griežinėlius, kad gautųsi daili ir meniška vėduoklė. Užpilti likusiu Bešamelio padažu, užbarstyti rozmarino, likusio fetos sūrio, smulkintų alyvuogių (jei turime) arba/ir kapotų laiškinių česnakų. Lengvai pabarstyti juodaisiais pipirais ir pašauti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę.


Kepti maždaug 30 - 40 minučių, kol gratin paviršius taps rudai geltonas ir gražiai apskrus. Aš viršų pabarsčiau laiškinio česnako žiedeliais, kurie yra valgomi (jų skonis saldžiai aštrus) ir šiuo atveju labai tinka bei smulkintomis petržolėmis. Taip pakeičiau rozmariną, kurio niekaip negaliu prisiauginti, matyt, teks pirkti vazonėlyje.
Fetos sūrį galima maišyti su pvz., pelėsiniu. Išgausim dar geresnį skonį :) Viskas, skanaus!


4 komentarai:

  1. oho kaip įdomu. Ar visos sudedamosios dalys kepdamos sušoka į vieną gabalą, ar plūduriuoja padažiuke?
    Tie žeidai labai įdomu. Pas mane jau irgi pradeda žydėti, bet nežinau ar tie patys, nes neturi česnako skonio nei kvapo, o svogūnišką. Niekad negalvojau paragauti žiedų, bet kai namo pareisiu, tai būtinai tada.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nei sušoka, nei plūduriuoja. Net nežinau, kaip apibūdinti. Tiesiog bulvės tirštame padaže. Dar priklauso nuo to, koks gausis tas bešamelis - jei tirštesnis, bus tirštas apkepas, jei skystesnis, plūduriuos (nors nemanau, juk nemažai sūrio:)). Dėl žiedų, tai jei, Dalia, tavieji kaip nuotraukoj, tai tie patys ploni česnakiniai laiškai. Pakramsnojus jaučiamas česnako skonis (kaip ir kvapas), gal nėra labai ryškus. O pačiais žiedeliais daug ką galima gardinti, paragaukit! Šiap, jie jau senokai žydi, greit karpysiu, kad sėklų nepribarstytų kur nereikia :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. jau šiandien buvau į salotas įmaišius, puiku. Krykštavau, gyriausi, o E. pažiūrėjo, sako, ai, aš seniai žinojau, kad galima... Kaži ko tylėjo kaip partizanė ir man nesakė. Todėl salotas valgydama apie tave galvojau

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš ir sakau, ko gi man taip žandai raudonuoja! Bet maloniai užtat...:)

    AtsakytiPanaikinti