2010 m. birželio 22 d., antradienis

ALAUS DUONA

Prieš kepant duoną, kviečiu paganyti akis - mano kieme pats bijūnų žydėjimas. Kam tingisi ar nuobodu, prašom slinkti žemyn. 
Jau tas magiškas bijūnų grožis...Neveltui senovės Kinijoje bijūnas buvo laikomas imperatoriaus gėle, prie kurios buvo draudžiama liestis. Prie kiekvienų namų turėtų augti bijūnų krūmai - šios gėlės, anot kinų, turi magiškų galių pritraukti turtus :) Tai pavasario, turtų ir džiaugsmo simbolis...
Žiauriai mėgstu šias gėles. Tai pačios mėgstamiausios mano gėlės nuo pat vaikystės. Gal dėl to žiedai veržte veržiasi į saulę...



Na, o virtuvė kvepia neįprastai - truputį alumi, truputį pirtimi, truputį duona. Alaus duona. Pusruginė, labai minkšta, puri ir gardi.


Reikia:

200 g rupių ruginių miltų;
350 g kambario temperatūros tamsaus alaus (geriau naminio, "gyvo");
dviejų pakelių (14 g) sausų mielių;
1 šaukšto skysto medaus;
20 g druskos;
dviejų šaukštų aliejaus;
vieno kiaušinio;
400 g kvietinių duonos miltų (I rūšies);
 žiupsnelio kmynų (jei patinka).

Dubenyje sumaišyti alų, ruginius miltus ir sausas mieles. Pridengti maistine plėvele ir palikti šiltai per naktį (tiesiog virtuvėje ant stalo).


Kitą dieną pridėti medaus, druskos, supilti aliejų, įmušti kiaušinį ir paplakti plaktuvu ar mediniu šaukštu. Įmaišyti kmynų sėklas. Palaipsniui supilti kvietinius miltus ir gerai išminkyti. Tešla gaunasi lipni, bet taip ir turi būti. Jei padauginsim miltų, duona bus kieta. Kad būtų lengviau, galima minkyti elektriniu maišikliu su antgaliais - kabliais. Aš minkiau ant miltais pabarstyto stalo rankomis, kol gavosi minkšta, vientisa, elastinga, bet labai lipni tešla (labai kibo prie rankų ir stalo, bet vis tiek minkiau :0)). Tešlą perkelti į didesnį dubenį, vėl pridengti plėvele ir palikti poilsiui, kad pakiltų dvigubai (maždaug valandai).



Pakilusią tešlą miltuotomis rankomis lengvai paminkyti, padalyti į dvi dalis ir suformuoti apvalius ar pailgus kepaliukus. Sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir vėl palikti, kad pakiltų, maždaug pusvalandžiui.


Įpjauti peiliu keliose vietose ir pašauti į 200 laipsnių kaitros orkaitę. Po 15 minučių kaitrą sumažinti iki 180 laipsnių ir kepti dar 15 minučių. Iškeptą duoną gerai ataušinti. Mes "prarijom" nespėjus ataušti. Nesugebėjau nusaugoti...Vienas kepaliukas atiteko kaimynui:)


Adaptuota pagal http://allrecipes.com/Recipe/Rye-Beer-Bread/Detail.aspx

10 komentarų:

  1. O ar iskepus duonai nesijaucia joje alaus kartumas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gal šiek tiek...Dabar kai paklausei, Audriau, sėdžiu ir galvoju, ar tikrai. Salyklo aromatas ir vos juntamas kartumėlis, kuris visai neužkliuvo. Aš pyliau naminį tamsų alų, kuris buvo daugiau saldus, nei kartus. Galima bandyt su šviesiu, jei ką...:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokie nuostabus bijunai !! Man tai irgi megstamiausios geles, primenancios vaikystes vasaras kaime pas mociute...nuo kvapo apsvaigt galima...
    O duonyte tai pabandysiu tikrai, jeigu mano meskinas alaus gyvo paaukos kilniems kulinariniams tikslams :D
    Laura.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai ačiū, Laura. Paprašyk meškino, kad būtų geras...juk tik mažo bokaliuko tereikia...Tikslas tikrai kilnus. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jau bijunai bijunai!!! as nusipirkus ir pasimerkus namie buvau, tai taip kvepejo :)) ir vel uzpavydejau tavo zalumos prie namu (:
    O dar pavydziu, kad tokios puikios duonos pavyksta tau. Na man su duonom ne kaip... bandeles gaunas kaip uoga, o va duonos recepto dar tokio neradau :(

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, Aguonėle. Kad pavyktų, reikia nuolat bandyti. Visaip. O pas tave viskas puikiai atrodo, sunku patikėt, kad kas nepavyksta... Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Bandžiau, gavosi. Tik man labiau patiktų "sunkesnė" ruginė.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tuomet reikėjo ir kvietinius miltus pakeist ruginiais :0)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O sia duona eitu iskept su raugu ir kaip tada reiktu adaptuot recepta,proporcijas,nes nesenai pradejau kept su raugu ir noris vis nauju receptu isbandyt su juo kad rast ta vienintele skaniausia arba kelis skaniausius kad neatsibostu.

    AtsakytiPanaikinti
  10. lausimas nelengvas, bet įdomus. Prireiks matematikos. Vadovaujantis knygele "kepame duoną namuose", mieles keičiant raugu, raugas turi sudaryti 30% miltų ir vandens (šiuo atveju, alaus) svorio. Taigi, miltai mažinami 2/3 raugo svorio, vanduo 1/3 raugo svorio.
    Šiame recepte miltai ir alus sudaro 950 g (600 + 350). 950 * 30% = 285 g raugo reiks šiai duonai.
    Atitinkamai miltų reiks iš viso 410 g (600-285/3*2), o alaus 255 g (350-285/3*1). Kiekius galima suapvalinti.

    Kadangi į tešlą pagal receptą pilamas ne vanduo, o gyvas alus, kuriame gausu natūralių dalykėlių, panašių į mieles, aš raugo kiekį dar šiek tiek sumažinčiau. Taigi, duonai su raugu pagal šį receptą iškepti aš imčiau 200 g raugo, apie 400 g miltų (kurių maždaug trečdalį ar puse ruginių, o likusią dalį pirmos rūšies) bei 250 ml alaus.(Ir, žinoma, visų likusių sudėtinių dalių pagal receptą).
    Gaminti reiktų panašiai, kaip nurodyta recepte. Kiaušinį galima dėti, bet kadangi į duonos tešlą kiaušiniai dažniausiai nededami, galima ir nedėti.
    Sumaišyti raugą, ruginius miltus ir alų bei palikti nakčiai, kad pakiltų. Kitą dieną sudėti likusius produktus, gerai išminkyti ir vėl palikti, kad pakiltų dvigubai (tai gali užtrukti nuo 1 iki 4 h, priklausomai nuo temperatūros ir raugo aktyvumo). Toliau vėl gerai išminkyti, suformuoti kepaliukus ir vėl pakildinti, o tuomet jau kepti.
    Gali būti, kad tešla gausis per daug lipni ir skysta, nes miltų kiekis pagal skaičiavimus lyg ir mažokas. Teks pasikliauti nuojauta ir patyrimais bei drąsiai įberti papildomai. Tik ne per daug, kad duona neišeitų per kieta.

    Čia teoriniai skaičiavimai. Jei bandysit, būtinai pasidalinkit, man pačiai pasidarė smalsu, gal rasiu laiko pabandyti pati. Ši alaus duona skani, o su raugu ir alumi turėtų gerai kilti.

    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti