2010 m. birželio 24 d., ketvirtadienis

BRAŠKIŲ VYNIOTINIS

Pamažu pradeda karaliauti braškės - vasaros uogų karalienės. Pradžiai sūlau vyniotinį su braškiniu įdaru.


Biskvitui:
5 kiaušiniai;
5 šaukštai miltų;
5 šaukštai cukraus;
2 šaukštai kukurūzų krakmolo;
vanilinio cukraus.

Įdarui:
500 g braškių;
1 indelis (190 g) Maskarponės sūrio;
3 šaukštai cukraus;
1,5 šaukšto želatinos;
50 g šokolado (papuošimui);
apie 100 g braškių (papuošimui).

Želatiną užpilti trupučiu vandens ir palikti, kad išbrinktų. Trynius atskirti nuo baltymų ir išplakti su cukrumi iki baltos ir purios masės. Baltymus taip pat išplakti atskirai iki standžių putų. Į trynių masę pamažu suberti persijotus miltus, sumaišytus su krakmolu ir vaniliniu cukrumi. Atsargiai, šaukštu sukrėsti baltymus ir švelniai išmaišyti. Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, paviršių išlyginti ir kepti 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 10 - 15 minučių.
Iškepusį biskvitą išversti ant švaraus rankšluosčio, apibarstyto cukrumi:


Atsargiai nulupti kepimo popierių. Jei prilipo, galima pašlakstyti vandeniu ir tuomet drėgnas popierius nusilups lengviau:


Šiltą biskvitą suvynioti su visu rankšluosčiu ir palikti, kad atvėstų (nebijokim, jei šiek tiek įtrūks vyniojant ir vynioti reiktų kol šiltas, nes atvėsęs sulūš):



Įdarui braškes sutrinti elektriniu trintuvu ("blenderiu") kartu su cukrumi. Įmaišyti maskarponę. Išbrinkusią želatiną pakaitinti, kol ištirps (tik neužvirinti!). Pravėsusią supilti į braškių masę ir pastatyti į šaldytuvą, kol viskas pradės lengvai stingti.
Biskvitą atsargiai išvynioti iš rankšluosčio. Jis turėtų būt įgavęs "susuktą" formą ir pats neišsivynioti:


Atsargiai išvynioti ir aptepti pradėjusia tirštėti braškių mase (šiek tiek masės palikti viršui aptepti):


Vėl atsargiai suvynioti. Kad per galus neišbėgtų, susukti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve maždaug dviems valandoms:


Išimtą iš šaldytuvo, patalpinti pailgon lėkštėn, aptepti likusia mase, apiberti šokolado drožlėmis bei papuošti likusiomis pjaustytomis braškėmis (mėtų lapeliais). Pjaustyti aštriu peiliu.


Aš kepiau truputį per mažoje skardoje, gavau storesnį biskvito sluoksnį. Reiktų kepti įprastoje orkaitės skardoje, tuomet biskvitas bus plonesnis, gal net lengviau bus suvynioti...Skanaus!

3 komentarai:

  1. oi koks saunus vyniotinis ♥ gerai , kad rabarbaru pyrago dar gabaliuka turiu (:
    P.S. as karta kai dariau vyniotiniui biskvita, ji taip pat vyniojau ant cukruoto ranksluostuko.Bet po to tas girgzdejimas tarp dantu buvo neimanomas. Tai merginos pasiule cukraus pudra ranksluostuka apibarstyti. tau netrukde cukraus kruopeles?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho kaip čia pas tave prabangiai šįvakar :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, Aguonėle. Man cukrus netrukdė, nes viršus buvo apteptas ir, matyt, ištirpo. Bet šiaip, neturėtų girgždėjimas trukdyti, nes gatavi vyniotiniai specialiai barstomi cukrumi :)
    Giedre, tik atrodo prabangiai. Darbo yra, o pasidžiaugti ilgai neteko, deja...

    AtsakytiPanaikinti