2010 m. birželio 21 d., pirmadienis

APELSININĖS SALOTOS

Tęsiu savo salotų maniją...


Šios - su karamelizuotais graikiniais riešutais, krevetėmis ir apelsininiu užpilu.

Dviems reikia:

200 g krevečių (aš dar pridėjau užsilikusių krabų lazdelių, bet jos nėra būtinos);
2 apelsinų;
"Iceberg" salotų (arba kitokių traškesnių lapelių);
100 g graikiškų riešutų;
3 šaukštų cukraus;
1 šaukšto vandens;
100 g mėgstamo pelėsinio sūrio;
1 šaukštelio medaus;
aliejaus;
citrinos sulčių;
šaukštelio garstyčių su grūdeliais;
česnako skiltelės;
druskos, pipirų.

Riešutus šiek tiek pasmulkinti peiliu, tik ne per daug. Cukrų supilti į keptuvę, užpilti vandeniu ir šiek tiek pakaitinti, kol ištirps ir ims burbuliuoti. Suberti riešutus ir nuolat maišyti, kol riešutai apsivels cukrumi ir karamelizuosis (įgaus rusvą spalvą). Reiktų būti budriems, nes verdantis cukrus labai karštas, o riešutai gali greit sudegti.


Palikti, kad atvėstų, pravėsusius atskirti, kad neliktų sulipę.
Salotas susmulkinti, vieną apelsiną krupščiai nulupti (baltąją dalį taip pat) ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Sūrį supjaustyti kubeliais. Viską kartu su krevetėmis sudėti į salotinę.


Užpilui išspausti vieno apelsino sultis, sumaišyti su trintu česnaku, šaukšteliu medaus, garstyčiomis, pagal skonį šiek tiek pagardinti citrinos sultimis, druska, pipirais (aš naudojau šiek tiek čili) ir suplakti plakikliu. Pamažu vis paplakant pilti aliejaus iki pageidaujamo skonio ir konsistencijos. Užpilu pagardinti salotas.  Viskas!

8 komentarai:

  1. salotos nuostabios.visi receptai puikus koki beskaititum.labai grazios nuotraukos nuotabus kaktusai.esu suzaveta jumis.sveikatos ir dar daug geru ideju virtuveje.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai ačiū už šiltus atsiliepimus ir palinkėjimus. Stengsiuosi! Sėkmės ir jums... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiluma ir paprastumu atsiduodantis dienoraštis :) Iki šiol neskaičiau jo, tiesą sakant, tų maisto blogų Lietuvėlėj dabar tiek, kad atrodo, jog visos moterys sulindusios virtuvėj tik gamina valgyti, augina vaikus ir rašo blog'ą. Bet čia aš ne apie tai. Šiaip man patinka paprasti dalykai. Tai vat būtent tą paprastumą čia ir atrandu. Ačiū. Receptų dar nebandžiau, bet jeigu reiks naujų idėjų, žinosiu, kur ieškoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuoširdžiai dėkoju, Živile. Tokie komentarai patys vertingiausi. Tikiuosi, atrasit ką nors, kas patiks... Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mane tiesiog 'užkabino' Jūsų 'blog'as'...
    Noriu ir to, ir ano, ir visko visko pabandyti pasigaminti būtent iš čia :).
    Salotos-labai skanios! Tik man riešutai sakyčiau labiau susicukravo, nei susikaramelizavo:),kažką ne taip dariau; bet skoniui, manau, tai įtakos neturėjo (beje, neturėjau graikinių, tai naudojau išvaizda panašius berods karijų riešuus)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Daiva, labai dėkoju. Tikrai gera skaityti tokius atsiliepimus. Smagu, kad Jums patinka :) Kitko ir negalėčiau norėti :0) Dėl riešutų - turbūt per mažai pakaitinot cukrų, prieš suberdama riešutus, todėl pastarieji apsivėlė cukrumi. O kokius naudoti, skonio reikalas. Beje, karijų riešutai - mano vieni mėgstamiausių, ir už graikinius man daug skanesni :) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ir vėl atėjau padėkoti! Šiandien mėgavomės naujai atrastu, įdomiu skoniu :) Apelsininės salotos mus sužavėjo! Tik karamelizuotų riešutų kitą kartą dėsiu perpus mažiau... Ačiū už receptuką! :)

    AtsakytiPanaikinti