2010 m. birželio 10 d., ketvirtadienis

VIŠTIENOS SUKTINUKAI SU RŪGŠTYNIŲ PESTO

Tęsiant pesto temą...Vis rūpėjo pabandyti pesto iš rūgštynių lapų. Geras skonis, skirtumas toks, kad nebereikia pilti citrinų sulčių, užtenka lapų rūgštelės. Tiesa, įmaišius česnako, skonis gavosi ne ką kitokesnis nei meškinio česnako pesto, mat rūgštynės daugiau ypatingo skonio lyg ir neturi. Riešutus pakeičiau, naudojau sūriąsias pistacijas. Interneto receptuose siūloma primaišyti petražolių. Aš jų nedėjau, manau tuomet gautųsi petražolių pesto, dėl labai intensyvaus jų skonio.


Taigi, pesto pagaminti prireiks:
geros šūsnies nuplautų rūgštynių lapų be kotelių;
50 g išlukštentų sūdytų pistacijų;
0,5 puodelio tarkuoto sūrio "Džiugas";
druskos, pipirų;
1 didelės skiltelės česnako;
aliejaus.

Riešutus susmulktinti virtuviniu kombainu kartu su sūriu, įmaišyti lapus, išspaustą česnaką, druską ir pipirus. Sutrinti iki vientisos masės, palaipsniui supilant aliejų.

Suktinukų idėją nusitvėriau pas Neringą, tik su sava improvizacija. 


Vištienos file, patepta rūgštynių pesto, rūkyta šoninė bei džiovintos slyvos. Minkšta ir sultinga.

Reikia:
mažosios vištienos file gabalėlių;
sojų padažo;
rūgštynių pesto;
šalto rūkymo šoninės (liesesnės), po gabalėlį kiekvienam file;
džiovintų slyvų (tiek, kiek file gabalėlių);
šviežių bulvių;
druskos, pipirų;
šviežios čiobrelių žolės;
kmynų;
aliejaus;
medinių pagaliukų (dantų krapštukų).

File gabalėlius lengvai pamušti ir apšlakstyti sojų padažu (priklausomai nuo šoninės sūrumo, galima to ir nedaryti, manoji šoninė pasitaikė ne taip sūri ir gal per riebi, kažkur dingo liesoji jos dalis :) ). Palikti poilsiui šaldytuve. Vėliau, file gabalėlius aptepti rūgštynių pesto, užkloti plonu šoninės gabalėliu ir uždėjus džiovintą slyvą suvynioti ar sulenkti pusiau. Sutvirtinti pagaliuku.



Taip suruoštą paukštieną dailiai suguldyti kepimo skardon. Pridėti supjaustytų bulvių, kurias pabarstyti druska, pipirais ir kmynais. Viską pabarstyti kapotu šviežiu čiobreliu, pašlakstyti aliejumi ir pašauti į 200 laipsnių kaitros orkaitę.


Kepti apie 20 - 30 minučių arba kol suminkštės bulvės. Viršų galima paskrudinti.


Skanūs ne tik karšti, bet ir šalti...ir ko gero, su kumpiu būtų dar gardžiau...

4 komentarai:

  1. Aną savaitgaly buvau pajūry, pastebėjau, kad ten žaliavimas-žydėjimas truputį lėtesnis, tai pas jus rūgštynių sezonas turbūt dar nesibaigęs? O čia anos jau žiedus krauna, dar tų lapų yra, bet vistiek visas gėris žieduosna.
    Daugybė visokių pestų neišbandytų liko sekančiam pavasariui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, Dalia pas mus viskas truputį vėluoja. Na, bet jau pastaruoju metu, kai lauke tropinė tvankuma, o į tarpus lyja, viskas taip sužaliavo ir pražydo...taip pat ir rūgštynės. Tačiau aš jas "nušienauju" su visais žiedynkočiais ir po gerų keletos savaičių vėl turiu jaunų ir dailių lapų. Sriubai, jei norisi...O pesto juk galima bandyti iš įvairiausių sodo žalumynų. Be to, juk tuoj bazilikų pats įkarštis...:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smagu, kad isbandei su savom improvizacijom! ;)

    Labai skaniai atrodo! :P

    AtsakytiPanaikinti